Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj

U nadzornim odborima sjedit će stručnjaci

barbic
Marko Lukunic/Pixsell
14.09.2010.
u 23:25

Prema računici, za oko 800 tvrtki u kojima država ima udjele bit će potrebno oko 150 do 200 stručnih osoba za nadzorne odbore.

Ovih dana istječe rok za odabir članova nadzornih odbora u državnim tvrtkama. Nadležna su ministarstva, naime, trebala od sredine kolovoza u roku od 45 dana za oko 20 javnih tvrtki, njih oko 60 u kojima država ima većinski udjel te za oko njih 400 s manjinskim udjelom putem javnog natječaja, naći stručnjake za nadzorne odbore.

Prema prijašnjim procjenama profesora Jakše Barbića, za taj bi posao bilo potrebno od 150 do 200 stručnih osoba. Ali uz pretpostavku da jedan vrsni stručnjak sjedi u dva ili tri nadzorna odbora i da NO nema više od pet članova. Također treba uzeti u obzir da u najvećem broju tvrtki država i neće imati sve svoje predstavnike s obzirom na to da nije jedini vlasnik. Trenutačno su u tim tvrtkama najčešće predstavnici NO-a ministri, državni tajnici, dužnosnici ili predstavnici stranaka. Tako, primjerice, ministarstva Božidara Kalmete i Ivana Šukera imaju najviše ljudi u nadzornim odborima. Prema prijedlogu Crome, glavna skupština donosila bi odluku o iznosima i strukturi paušalnih primitaka i nagrada za posebne obveze članova NO-a te pravila za eventualne nagrade.

Postoje prijedlozi da se članovima NO-a odredi godišnja plaća od 20.000 kuna uz određene nagrade. Za buduće predstavnike NO-a uvela bi se odgovornost. Vlada je svojom uredbom odredila nekoliko osnovnih uvjeta koje bi trebali zadovoljiti kandidati za NO-e. Oni će morati imati završen studij, pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci, ne smiju se baviti poslovima koji su predmet poslovanja društva ili biti suvlasnici, članovi uprave ili NO-a društva koje se bavi djelatnošću povezanom s društvom za čiji bi se NO natjecali kako bi se izbjegao sukob interesa.

Ključne riječi

Komentara 4

AU
aurora08
09:13 15.09.2010.

joza-bravo

AU
aurora08
08:27 15.09.2010.

a svi do jednog dolaze iz zloglasne partije komunj+ara, koji su opljackali sva hrvatska poduzeca i radnike bacili na ulicu, iz cije privatne partije dolaze sad uopce nije vazno, vazno je da su svi crveni kmerovi i da imaju zavrsene najvise moguce skole u hrvatskoj-u kumrovcu.

DU
Deleted user
08:55 15.09.2010.

U nadzornim odborima sjedit će podobni stručnjaci neke od partija slijednica KPJ: HDZ, SDP, HNS, HSS, HSP, HSLS itd. Nezavisni stručnjaci neće nikada sjediti u nikakvim odborima – jedino možda u nebeskom odboru. Hrvatska je postala obećana zemlja za mediokritetee i lopove, a svi predsjednici, premijeri i cijela piramida vlasti izgara u cjelodnevnoj borbi za pravnu državu. Usprkos toj neumornoj i bespoštednoj borbi naša zemlja je postala i pravi literaturni primjer za sredinu u kojoj pametni i pošteni na bilo kakvim odgovornim položajima postaju iznimke, a lopovi i kameleoni pravilo. Živio nam predsjednik koji se uglavnom ispričava ili se ispričao svim državama i republikama u susjedstvu, svim rasama, svim vjerama itd. Možda se uskoro ispriča i katoličkoj crkvi. Živjela nam premijerka koja će nas kad – tad natjerati ili uvući u Europu (kao telad na štriku). Djeca bi na to rekla: Živjela nam naša masna kaša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije