Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teroristička organizacija

U Mostaru žele smjestiti članove bivših boraca IS-a? 'To je nedopustivo'

Mostar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
05.07.2019.
u 19:09

Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH najavila bi se obitelji radikalnih islamista mogle smještati u Centar za izbjeglice sjeverno iz Mostara, vrlo oštro joj je odgovorio kolega iz Vijeća ministara na čelu resora pravosuđa Josip Grubeša

Više hrvatskih dužnosnika i institucija usprotivilo se u petak mogućnosti da se u Mostaru smjeste članovi obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koji se vraćaju iz Sirije i Iraka ističući kako bi se na taj način narušila sigurnosna situacija u tom gradu i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) najavila bi se obitelji radikalnih islamista mogle smještati u Centar za izbjeglice sjeverno iz Mostara, vrlo oštro joj je odgovorio kolega iz Vijeća ministara na čelu resora pravosuđa Josip Grubeša.

„Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka“, navodi se u pisanoj izjavi ministra pravosuđa BiH. Pri tome se pojašnjava kako ministrica Borovac 'nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH'.

On je čak naveo kako oni uopće nisu interes države Bosne i Hercegovine.

„Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH. Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu“, istaknuo je Grubeša.

Šesnaest hrvatskih zastupnika u skupštini HNŽ-a potpisalo je otvoreno pismo ministrici Borovac tvrdeći da njezina inicijativa čak nosi i kaznenu odgovornost.

''Jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine“, navodi se u pismu hrvatskih zastupnika upućenom državnoj ministrici iz najveće bošnjačke stranke.

„Odgovorno tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac'', navodi se u pismu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije naveli su kako su samo migranti koji su smješteni sjeverno od Mostara izazvali 152 kaznena i prekršajna djela u posljednjih godinu dana, te da ne žele nove sigurnosne prijetnje s dolaskom boraca IS-a i njihovih obitelji u grad na Neretvi.

„Možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u tuđe dvorište'', navodi MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Borovac je jučer u Mostaru rekla kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada "moguća opcija" za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dvije stotine djece.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je ondje i 80-ero djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece. 

VIDEO Antiteroristička akcija policije: Uhićeni Balkanci u Oberhausenu

Ključne riječi

Komentara 31

TE
TEUTA
21:07 05.07.2019.

Ne ne trbaju nam u Mostaru niti bilo gdje u Hercegovini. Neka idu tamo gdje zivi Izetbegovic ili pravac Sirija.

Avatar Dumen
Dumen
23:06 05.07.2019.

Asad ima pripremljene prihvatne centre za iste.

Avatar miyamoto
miyamoto
22:45 05.07.2019.

Jednom prilikom sam u dolini rijeke Bosne u Bosni tražio karburator za opela. Došavši na adresu iz oglasa u veoma čudno selo, Dragi bože kako su mi se noge odsjekle kad izađe vehabija u onoj sivoj talibanskoj haljini i dugoj crnoj bradi, te sandalama. Vodi on mene do drvene garaže da mi pokaže karburator. Pita jel paše? Ma paše jašta kontam, dam mu 20 km i tutanj. Odsad samo idem u ovlašteni servis. Nikad više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije