Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovne operacije

U misije UN-a sljedeće dvije godine šaljemo 32 vojnika

Vojncic
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
28.11.2013.
u 12:18

Dolaze li informacije iz misija Ministarstvu vanjskih poslova, zanimalo je HDZ-ova Davora Božinovića

Hrvatska će tijekom dvije godine u mirovne operacije Ujedinjenih naroda poslati do 32 pripadnika Oružanih snaga, što podržavaju svi klubovi zastupnika, a najzanimljivija rasprava na Odboru za obranu povela se oko sudjelovanja u misiji UNIFIL u Libanonu. Pomoćnica ministra obrane Sunčana Vukelić izvijestila da se u toj misiji povećava broj sudionika s četiri na pet zato što je hrvatski pripadnik lani postavljen na mjesto časnika za vezu između libanonskih i izraelskih snaga sigurnosti te UNIFIL-a.

Dodala je i da će daljnje sudjelovanje u toj misiji osigurati Hrvatskoj uvid u privilegirane informacije o stanju u Libanonu i regiji, ne samo u misiji nego i na strateškoj razini u sjedištu UN-a u New Yorku.

Na to je reagirao HDZ-ov zastupnik i bivši ministar obrane Davor Božinović koji smatra da je s time trebao biti upoznat i Odbor za vanjsku politiku te Ministarstvo vanjskih poslova. – Ako je jedan od razloga ostanka u toj misiji prikupljanje informacija, kome se te informacije prenose? To jest pitanje MORH-a, ali u prvom redu to je interes MVP-a – rekao je Božinović.

S obzirom na to da je u MORH-u pomoćnica za kadrovsku politiku, S. Vukelić nije mogla odgovoriti na pitanje dobiva li i MVP te informacije, a predsjednik odbora Tomislav Ivić izvijestio je članove da će nastojati u prosincu održati zajedničku sjednicu s Odborom za vanjsku politiku na kojoj bi se raspravila i takva pitanja.

Umirovljenog je generala Tomu Medveda zanimalo je li sustavno riješeno pitanje osiguranja pripadnika OSRH koji odlaze u mirovne misije u slučaju oboljenja od zaraznih bolesti, na što mu je S. Vukelić odgovorila da je to riješeno.

>> Hrvatski vojnici bili su 800 metara od mjesta napada!

Komentara 1

Avatar airbizz
airbizz
20:34 29.11.2013.

što će hrvatski vojnik na drugom dijelu zemaljske kugle?neka te probleme rješava tko ih je i započeo-amerikanac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije