Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U mimohodu za Oluju ipak će biti i pripadnici HVO-a

Izostanak suboraca gardisti, specijalci i HVIDR-a popratili bi bojkotom parade
28. lipnja 2015. u 22:45 8 komentara 2709 prikaza
oluja
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Otkako je postignut konsenzus da se 20. godišnjica operacije Oluja obilježi (i) 4. kolovoza u Zagrebu, Glavni stožer Oružanih snaga RH posljednjih dana intenzivira razgovore sa sudionicima vojnog mimohoda. Među 3000 pripadnika vojske i policije posebno mjesto svakako imaju i veterani, no kako kažu u braniteljskim krugovima, malo je nedostajalo da jubilarna obljetnica prođe bez njih.

Bojkot zbog Savske 66

Naime, na sastanku održanom protekli tjedan s delegacijom MORH-a koju su činili brigadni generali Ivan Jurić i Mladen Fuzul, predstavnici branitelja iznijeli su prijedlog prema kojem će mimohodu nazočiti pripadnici ratnih postrojba koje su sudjelovale u operaciji Oluja, ponajprije invalidi i stradalnici, no kada je spomenuta nazočnost pripadnika HVO-a, predstavnici MORH-a tome su se usprotivili. – Ponudili su da HVO prisustvuje mimohodu bez oznaka svoje postrojbe, praktički u tajnosti, na što nismo mogli ni željeli pristati. Pa zna se koji je i koliki njihov doprinos operaciji Oluja – otkriva nam jedan od sudionika sastanka, koji je tada prekinut bez ikakvih rješenja.

U danima koji su slijedili dio branitelja bio je toliko ogorčen da se razmatrala opcija da ratne postrojbe potpuno izostanu s mimohoda. Osim bivših gardista i specijalaca, i Josip Đakić je među prvima kazao kako nema šanse da HVIDR-a sudjeluje, dok su neki branitelji, poput komodora Ivice Tolića, zastupali opciju bojkota mimohoda – sve dok traje prosvjed u Savskoj 66. No, prema riječima Dražimira Jukića, predsjednika Zbora gardijskih brigada, iz MORH-a je u konačnici stigla informacija prema kojoj će u ešalonu veterana ipak sudjelovati i HVO.

Još čekaju popis

Tu informaciju potvrdila je i glasnogovornica Ministarstva Ana Bulić, no tvrdi da prijepora oko toga pitanja i nije ni bilo.

– Na vojnom mimohodu sudjelovat će i HVO, no tijekom spomenutog sastanka ministar Kotromanović bio je službeno u Bruxellesu pa se čekalo da nakon povratka odobri zahtjev branitelja, što je i učinio – kaže glasnogovornica, dodajući da im branitelji još nisu dostavili popis.

Oni će idući tjedan usuglasiti svoje stavove, no sudjelovanje u mimohodu onih najzaslužnijih, prema svemu sudeći, više neće biti upitno.

>> Branitelji iz Savske pozdravili odluku Thompsona o proslavi Oluje u Kninu

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • antijugoslavencina:

    Pa normalno da ce biti! Da se pitalo ove jugokomunisticke vlade "sudelovali bi i pripadnici JNA"!

  • Deleted user:

    Još treba pozvati hrvate iz vojvodine da se priključe mimohodu i to bi bilo po mome... hrvatsko zajedništvo.

  • kruško1:

    HVO je dao previse za Hrvatsku i oslobodenje od cetnika,na zalost mi smo takav narod da se to veoma brzo zaboravlja.U glavnom ....i opet bi fa zatreba ..neka nam zivi domovina Hrvatska i majka Herceg Bosna,,,,dusmani psttttttt