Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIVILNA ZAŠTITA U najcrnjem scenariju suša, pijavice i bakterije mutanti

U Međimurju su moguće nepogode zbog izlijevanja rijeka i jezera

03.03.2009.
u 17:20

Najveće nesreće i nepogode u Međimurju mogu se dogoditi zbog rušenja nasipa, prelijevanja vode u akumulacijama, zbog poplava Mure i Drave, ističe Ferid Kašmo, načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nestašice vode
Na trećem su mjestu po opasnosti orkanski vjetrovi, koji su sve razorniji, te pijavica. Osim tih opasnosti, brigu izaziva mogućnost razornih potresa, visok snijeg i posljedice globalnog zatopljenja, o kojem se sve više govori. Tako je istaknuta i mogućnost velikih suša, nestašice pitke vode, gladi, novih epidemija zaraznih bolesti, ali i - bakterija mutanata.

- Treba istaknuti i sve veću opasnost zbog prijevoza opasnih tvari, mogućnost havarije u proizvodnim pogonima u kojima se radi s opasnim tvarima te opasnost od moguće erupcije plinskih bušotina - upozorava Kašmo.

Osobito nastoje, dodaje, zaštititi školsku djecu, pa ih upoznavaju s opasnosti u slučaju većih nesreća i katastrofa. Stoga je DUZS lani započeo s programom edukacije učenika drugog razreda osnovne škole te djece predškolske dobi o zaštiti i spašavanju.

- Prošla godina u Međimurskoj županiji protekla je mirno, bez većih opasnosti, što smo iskoristili da se kvalitetno pripremimo i spremni dočekamo sve eventualne nesreće - ističe Kašmo.

Dva nova čamca
Tako je Međimurska županija, a i većina gradova i općina, izradila analizu sustava zaštite i spašavanja i donijela smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja, kaže Kašmo. Nabavljena je oprema za vatrogasce i postrojbe Civilne zaštite. Međimurska županija nabavila je dva nova čamca s prikolicom, zaštitne prsluke za postrojbu za spašavanje na vodi, a osigurala je i novac za sanaciju skladišta opreme Civilne zaštite.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije