Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preokret

U Međimurju ostali bez upisanih zidara i tesara

'10.10.2012., Koprivnica - Zidari obnavljaju procelje pravoslavne crkve Sv. Trojice u sredistu grada. Obnavljanje je dio redovitog ulaganja u odrzavanje crkvenih objekata, koje sufinanciraju Ministars
'Marijan Susenj/PIXSELL'
06.09.2013.
u 09:00

- Školovat će se valjda samo oni koji će sjediti po kancelarijama, a ne i oni koji će raditi na terenu - ogorčen je ravnatelj Zoran Pazman

 

 “Zidar je temeljno i vrlo traženo graditeljsko obrtničko zanimanje\". Tako je na svojoj internetskoj stranici Graditeljska škola Čakovec opisala zanimanje koje je ove godine ostalo bez upisanih učenika!

- Javila su se šestorica učenika i htjeli smo oformiti jedno odjeljenje u kojem bi zajedno bila četiri zanimanja, no nismo dobili dozvolu Ministarstva, pa smo te učenike upisali u keramičare i druge programe - kaže ravnatelj Zoran Pazman i pojašnjava da Ministarstvo dopušta najviše tri različita zanimanja u jednom odjeljenju. Međimurje, kolijevka građevinarstva, kako ga neki nazivaju, tako polako ostaje bez zanata koji je othranio generacije obitelji.

Ravnatelj Pazman upozorava da politika nije zainteresirana za trogodišnja zanimanja.

- Školovat će se valjda samo oni koji će sjediti po kancelarijama, a ne i oni koji će raditi na terenu, u proizvodnji. Šteta, jer Međimurje je oduvijek imalo vrsne stručnjake u građevinarstvu koje je trenutno u krizi. No, ona neće vječno trajati, a tvrtke će imati problema s kadrovima - ističe ravnatelj i dodaje da samo oni koji ne znaju kakav je to posao govore da se “zidar može biti i bez škole”. Trogodišnja zanimanja se potcjenjuju, a rezultat se vidio na upisima. Osim zidara, Graditeljska škola ostala je i bez odjeljenja tesara, još jednog zanimanja za koje navodi da je vrlo deficitarno. No, ove se godine nije prijavio ni jedan jedini učenik!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije