Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzi i žestoki

U manje od sat vremena donijeli tridesetak odluka, među njima i o LNG-u i Ini

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
08.06.2016.
u 20:41

Pokušat ću se što prije upoznati s poslovanjem Ine, a pomoć očekujem i od dosadašnjih članova, kaže novi šef NO-a Ine

“Imamo puno posla, velik je dnevni red... Lijepo vas je vidjeti”, opušteno, ali i s dozom (auto)ironije započeo je današnju sjednicu Vlade premijer Tihomir Orešković.

Na sjednici, koja bi mogla biti i zadnja u sastavu koji smo mogli danas vidjeti, u manje od sat vremena doneseno je tridesetak odluka, od kojih će neke dugoročno utjecati na energetski sektor u Hrvatskoj. Vlada u raspadu podržala je projekt LNG terminala i odlučila ubrzati njegovu realizaciju, pri čemu se podržava plutajuća verzija kao prva faza LNG-a. Imenovani su i novi čelni ljudi Nadzornog odbora Ine, a nastavljen je i projekt koji je pokrenuo bivši ministar Ivan Vrdoljak. Pravo na eksploataciju nafte i plina u Slavoniji dodijeljeno je tvrtkama Ina, Oando PLC te Vermilion, koje su se uostalom i natjecale za šest eksploatacijskih polja površine od 2100 do 2600 četvornih kilometara. Tako je ministar iz Mostove kvote, kojemu je predizborna platforma bio napad na Vrdoljakovu ideju traženja nafte u Jadranu, ipak priznao da bivši ministar dobro bira investitore za Slavoniju.

Inu će umjesto Siniše Petrovića, prijatelja bivšeg premijera, nadzirati Damir Vanđelić, čije se ime spominjalo u tehničkoj vladi koju je pripremala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Riječ je o uglednom poslovnom čovjeku koji vodi investicije jedne od najvećih hrvatskih kompanija, a struka ga izuzetno cijeni i hvali kao sposobnog menadžera. Za Večernji list kaže tek da će se pokušati što prije upoznati s poslovanjem Ine, a pomoć očekuje od dosadašnjih članova NO-a.

– Osigurat ćemo kontinuitet upravljanja. Možda su nam ciljevi donekle različiti, ali u tvrtki će se nastaviti raditi u skladu s njezinim interesima. Radimo prema smjernicama koje nam je postavio premijer, potpredsjednik Vlade Petrov i resorni ministar, s obzirom na to da se Tomislav Karamarko vrlo korektno izuzeo od odluka o Ini – rekao je Vanđelić, ističući da se nekoliko puta susreo s premijerom i razgovarao o ciljevima u Ini. U naftnu kompaniju ulaze i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te Dario Čehić, član Nacionalnog vijeća Mosta, odvjetnik iz Poreča. Vlada je spasila i Jadroplov, kojem će HBOR odobriti nešto više od šest milijuna eura pod uvjetom da tvrtka koju Vlada neuspješno prodaje godinama izradi plan restrukturiranja, a CERP je dobio dva mjeseca da pripremi prodaju Jadroplova.

Komentara 3

RE
realisticki
05:45 09.06.2016.

Kako piše VL," brzi i žestoki", a k tome bi se moglo dodati i "poslušni". Došla je ozbiljna poruka sa one strane Atlantika; Vi se u Vladi, svađajte pa ako treba i tucite između sebe, ali našu odluku o izgradnjinji LNG terminala, te ostala energetska pitanja riješite pod hitno.

Avatar pendreck
pendreck
22:52 08.06.2016.

Izvrsno! Tak treba. Nakon temeljite pripreme dovesti odluke i provesti

BA
barbarakepec
13:17 14.06.2016.

Odluke se trebaju donositi još brzim tempom, ovo je stiska sad samo radi politicke situacije u drzavi, inace ne bi toliko odluka izglasali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije