Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u blizini Budimpešte

U Mađarskoj otkrivena afrička svinjska kuga

Ilustracija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.09.2019.
u 16:08

Uzroci zaraze otkriveni u zatvorenom lovačkom području u Budakesziju, zapadno od mađarske prijestolnice, još nisu jasni, a istraga je u tijeku, priopćile su vlasti.

Mađarsko državno tijelo za sigurnost hrane, Nebih, u blizini Budimpešte otkrilo je na truplima divljih svinja pet slučajeva afričke svinjske kuge, objavljeno je u nedjelju. 

Uzroci zaraze otkriveni u zatvorenom lovačkom području u Budakesziju, zapadno od mađarske prijestolnice, još nisu jasni, a istraga je u tijeku, priopćile su vlasti.

Desetak zemalja Europske unije trenutačno je pogođeno afričkom svinjskom kugom. Osobito teško su pogođene Bugarska i susjedna Rumunjska. U Slovačkoj je bolest zabilježena na četiri farme. 

Premda je bolest kod svinja neizlječiva za ljude je bezopasna.

Po podacima objavljenima na internetskim stranicama mađarskih vlasti od travnja 2018. Mađarska je u zemlji otkrila gotovo 900 slučajeva afričke svinjske kuge.

U priopćenju Nebiha stoji da je voditelj državne veterinarske službe naredio uništenje svih divljih svinja na području na kojemu je dosad potvrđeno pet slučajeva bolesti.

Agencija navodi i da je područje u posljednjih nekoliko tjedana posjetilo više stranaca koji su stigli iz zemalja u kojima su već zabilježeni slučajevi zaraze svinjskom kugom, no da je zaraza možda stigla iz nekog drugog dijela Mađarske. 

Nebih je pozvao uzgajivače svinja da se pridržavaju uobičajenih mjera opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze na ostalu stoku.

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:25 29.09.2019.

Ne pomaze zica. Od cega ce sad proizviditi Pik salame i kobasice?

Avatar nekakav
nekakav
07:01 30.09.2019.

i tako mic po mic, došlo je i do nas. ionak uvozimo 60% svinjetine, sad će 'naši' veterinari uništiti i ovo malo što je ostalo, kao, zaštitimo se od širenja zaraze... i ostat ćemo kupci! samo kupci. inače, baš je fora eu, zbog političke farse oko ukrajine nitko da ukrajinu, rasadnik ove bolesti, stavi u karantenu i totalno izolira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije