Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA MAFIJU

U lovu na pripadnike zloglasne ‘Ndranghete diljem Europe sudjelovalo 840 policajaca

Dozens arrested in Germany in European probe of Italian organised crime
Foto: TIMM REICHERT/REUTERS
1/4
06.06.2023.
u 08:08

'Ndrangheta se smatra kriminalnom organizacijom koja najbrže raste čiji je primarni "posao" trgovina kokainom

Novi udar na mafiju izvele su združene policijske snage, potpomognute Eurojustom i Europolom, a rezultat toga je uhićenje 31 osobe i zapljena imovine vrijedne više od 3,8 milijuna eura. U akciji čija je primarna meta bila ‘Ndrangheta, zloglasna talijanska mafijaška organizacija, sudjelovalo je 840  policajaca.

Europol je priopćio da je spomenuta akcija nastavak prijašnjih istraga koje su talijanske vlasti provodile protiv ‘Ndranghete od 2013. do 2018.  Sumnja se da je mafijaška organizacija  koristila dobro  uhodane mreže i rute kako bi transportirali kokain iz Južne Amerike u Njemačku i Italiju. Ulazna točka kokaina u Europu bile su neke europske luke. Osim toga,  ‘Ndrangheta je organizirala i prijevoz kokaina iz Njemačke dalje po EU, a droga se krijumčarila  kamionima. Kao paravani korišteni se internacionalne kompanije koje se inače  bave transportom ili uvozom bilo automobila bilo hrane.

Što se tiče uhićenja, 18 osoba  je uhićeno u Italiji, osam u Belgiji, a pet u Njemačkoj. Napravljene su 53 pretrage, a među zaplijenjenom imovinom vrijednom od 3,8 milijuna eura ima  novca, automobila, droge, kuća....

POVEZANI ČLANCI:

'Ndrangheta se smatra kriminalnom organizacijom koja najbrže raste čiji je primarni "posao" trgovina kokainom. U njihovim rukama je opskrba Europe tom drogom, a boreći se protiv njih, Europol je osnovao posebne radne skupine koje se bave tom mafijaškom organizacijom. Enormni novac zarađen na kokainu 'Ndrangheta pere  ulaganjem u legalne poslove ili  ga koristi za mito. Ta talijanska mafijaška organizacija je poznata i po ekstremnom  nasilju, a  tijekom godina postala je poznatija i jača u kriminalnim poslovima od Cosa nostre i Camorre. Smatra se da 'Ndranghetu  vodi nekoliko moćnih obitelji koje dolaze iz San Luce, grada u Kalabriji.  Policija vjeruje da se radi o oko 7000 mafijaša koji su podijeljeni u oko 100 obiteljskih klanova. Neke od tih obitelji zavađene su od 1991. te su umiješane u rat kriminalnih klanova koji je rezultirao masovnim vatrenim obračunima u Italiji, ali i diljem Europe. Jedan takav krvavi obračun 'Ndranghetinih klanova zbio se 2007. u Duisburgu u Njemačkoj kada je ubijeno šest osoba.

Glavni "posao" 'Ndranghete je međunarodna trgovina drogom, posebno kokainom. Drogu krijumčare iz Južne Amerike u Europu, a  poslovanje su proširili i na Australiju. 'Ndrangheta  surađuje s kolumbijskim Zaljevskim kartelom i kriminalnim organizacijama u Ekvadoru, a njihovi klanovi bili su uključeni i u međunarodnu trgovinu vatrenim oružjem iz Pakistana u Južnu Ameriku. Sumnja se da su oružjem opskrbljivali zloglasnu kriminalnu skupini  PCC (Primeiro Comando da Capital), a za uzvrat su im oni davali kokain.  Smatra se da na poslovima s kokainom godišnje "zarade" najmanje  35 milijardi eura.

VIDEO Australka pomilovana nakon 20 godina u zatvoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije