Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Ljubljani džamija može, minaret ne može

27. studenoga 2008. u 18:22 21 prikaza

Ljubljančani se na referendumu trebaju izjasniti može li prva džamija u Sloveniji imati minaret.

“Takav objekt ne pripada našem okolišu”, tvrdi ljubljanski vijećnik Liste za čistu pitku vodu Mihael Jarc, koji je već počeo prikupljati potpise potpore za održavanje referenduma. Za to mu je dovoljno sto potpisa punoljetnih građana, a mogućnost priključivanja njegovoj inicijativi nisu isključili ni vijećnici Janšine Slovenske demokratske stranke.

Premda je Islamska zajednica u Sloveniji s ljubljanskim vlastima već postigla sporazum o kupnji parcele i pristala da za nju plati 4,5 milijuna eura, Jarcu je zasmetala visina minareta koji bi, prema projektu, trebao imati 40 metara, jer da bi se džamija trebala uklopiti u kulturni okoliš temeljen na grčko-rimske kršćanske tradicije. Minaret, po Jarčevu mišljenju, nema nikakve veze sa sadržajem vjere pa traži da se iz teksta gradskog prostornog plana izbace riječi koje dopuštaju gradnju džamije s minaretom.

Tajnik Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porič objašnjava da bi džamija bez minareta bila najobičniji objekt islamske zajednice ili nešto drugo, a džamija mora imati svoj simbol.

Da je minaret sastavni dio sakralnog objekta, tvrde i slovenski arhitekti, a Islamska zajednica u zahtjevu za džamiju bez minareta vidi samo pokušaj Jarca da prikupi političke točke. “Ako referendum uspije, žalit ćemo se Ustavnom sudu”, kaže Porič.

Zagreb: Atmosfera na Trgu uoči početka utakmice četvrtfinala Rusija - Hrvatska
NINO RASPUDIĆ
Oproštajni espresso: Zbogom dragi čitatelji
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva