Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hypo

U Lihtenštajnu još dva kaznena postupka protiv V. Zagorca

Vladimir Zagorec
Pixsell
27.08.2010.
u 16:57

Kazneni progon aktera majke svih afera u ovom dijelu Europe širi se i na državicu prema kojoj je išla većina puteva sumnjivog novca.

Pravosudna tijela u Lihtenštajnu pripremaju još dva kaznena postupka u aferi Hypo, doznaje austrijski Wirtschaftsblatt. U prvom slučaju je riječ o grupi oko Vladimira Zagorca, a u drugom oko vodstva tamošnje tvrtke-kćeri Hypo banke, mahom menadžerima iz Austrije. Lihtenštajn se mjesecima navodi kao odredište tijekova opranog novca, a do sada je otkriveno i blokirano 16 milijuna eura na Zagorčevim računima.

O njemu je na presici u travnju austrijski parlamentarac Zelenih Peter Pilz izjavio da “bivši hrvatski general stoji u početku afere Hypo te da je sve započelo još s financiranjem šverca oružja”, a njegov stranački kolega Rolf Holub navodio je spregu tajkuna, bankara i političara. Večernji list je pisao i o svjedočenju bivšeg predsjednika uprave Hypo grupe Wolfganga Kulterera pred koruškim tužiteljstvom iz veljače o tome da se oko Zagorca nagomilalo 136 milijuna eura Hypovih rizičnih kredita.

Zagorčevu mrežu i veze prema Lihtenštajnu nazvao je zastrašujućima, a samog Zagorca “čovjekom bivšeg člana uprave Hypa Güntera Striedingera”. Naknadno je Kulterer zbog nekih drugih grijeha zaglavio u pritvoru, a strašnu buru prouzročila je i vijest iz srpnja da su istražitelji austrijskog SOKO Hypa prijavili Zagorca, Kulterera i Striedingera za udruživanje u zločinačku organizaciju. Povod su bili višemilijunski krediti iz 2004., dodijeljeni tvrtkama oko Zagorca.

Sumnja se na pranje novca, a istražitelji su posebno primijetili navodne konzultantske usluge tvrtke Sambuca, koju se također povezuje sa Zagorcem. Tada se u javnosti pojavio i dokument lihtenštajnskog tužiteljstva u kojem se navodi da je “sasvim nejasno odakle potječe prvobitni kapital pojedinih Zagorčevih tvrtki”.

Ključne riječi

Komentara 85

IV
ivicas
21:53 27.08.2010.

cak da je to i sve tocno nesumljivo je da je zagorec pao politicki i ta iza svega toga stoje ne oni koji su bili za stvaranje Hrvatske nego oni koji to idanas nisu i svim silama zele je unistiti pa su nasli bankarske manipulacije i kupnju oruzja kao jos jedan dokaz da je hrvatska stvorena na zlocinu a najmanje ih zanima zagorec ili ispunjenje pravde

OB
-obrisani-
22:00 27.08.2010.

Čudim se da nitko ne spominje Mesića. Bit će da su nadridomoljubi zaprepašteni što je Mesić ipak upozorio što se iza brda valja. Jedino nešto glavinja Tartufić, ali on danas nije svoj jer ispada da su Austrijanci investirali svoj novacac u jednu balkansku nedođiju i da naših para nije bilo ni u snovima. E, moj Tartufiću...

RI
rimad63
23:12 27.08.2010.

svi titići su u hdzeu to si upravu i oni su nas stukli do nogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije