Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vipnetova donacija

U Lici razminirano samo 29,5 od 185 četvornih kilometara

mine1
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
14.10.2010.
u 14:59

Adlešič je upozorila da danas svaki peti građanin Hrvatske živi u minski sumnjivu području.

Ličko-senjska županija suočena je s poražavajućim podacima o prisutnosti miniranog područja 15 godina nakon rata. Pod minama je još uvijek 185, a razminirano je tek 29,5 četvornih kilometara.
- Može se reći da je Lika još uvijek okupirana - upozorio je dožupan Milan Krmpotić dodajući kako je su mine ozlijedile 168 ljudi, a smrtno je stradalo njih 118.

Vipnet, koji je u proteklih devet godina donirao više od devet milijuna kuna za razminiranje, danas je donirao 700 tisuća kuna za razminiranje velebitskoga Vaganskog vrha koji je danas posjetio predsjednik uprave Mladen Pejković prije novinarske konferencije u Gospiću.

U njegovoj pratnji bila je i Đurđa Adlešič, upraviteljica zaklade Hrvatska bez mina, Oto Jungwirth, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje te Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Adlešič je upozorila da danas svaki peti građanin Hrvatske živi u minski sumnjivu području te naglasila kako je problem što se razminiranje 60 posto financira iz proračuna dok ostatak dolazi od donacija.
- Razminiravanje bi moglo potrajati i 10 godina, a iznimno je važno da svatko tko može pomogne u tome. Osjeti se pad donacija što je i razumljivo s obzirom na gospodarsku krizu. No, žalosno je da su dječja igrališta i škole uz znakove "pazi mine". Uvjerena sam da se na proljeće vidimo na planinarenju.

Vipnet je svojim donacijama pomogao u razminiranju više od milijun četvornih kilometara u pet županija, istaknuo je Jungwirth, također pozivajući i druge da pomognu.

- Nezamislivo je da danas postoje zakopane naprave kako bi ubijale i nakon rata. Obveza je svih nas da djeci ostavimo minirana područja čistima - istaknuo je Prizmić koji je mnogo puta akcije spašavanja vodio okružen minama.

Na Velebitu veliku opasnost predstavlja 30 četvornih kilometara minski sumnjiva područja. Vipnet je, kada je Ličko-senjska županija u pitanju, do sada donirao za razminiravanje vodocrpnog zemljišta u selu Dabar nedaleko od Otočca te prilaza Osnovnoj školi u Ličkom Osiku.

Tijekom uručenja donacije organizirana je izložba radova gospićkih osnovnoškolaca na temu razminiranja Velebita, oslikanih na podlozi od prirodnog materijala. Najbolje ocijenjeni rad simbolično je postavljen u blizini razminiranog područja na Vaganskom vrhu.

Komentara 1

AK
akil
20:04 14.10.2010.

Svatko navlači vodu na svoj mlin,pa tako i poslom oko razminiranja.Svuda se čisti više od Like,ali ima lika snage.Ipak predlažem da se organizira izlet u ta područja za one koji su se vratili i znaju gdje su sadili to zlo.Predsjednik Josipović otkriva spomenike onima koji su te mine polagali oko svojih kuća jer su mislili da se neće nikada vratiti.Sva sreća bi bila da je ostalo na tomu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije