Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PR

U Lici ovih dana kreće prvi Festival vještina za život

Foto: PR
1/5
22.07.2022.
u 10:39

Organizatori su za djecu i mlade pripremili desetke atraktivnih radionica i svi su dobrodošli

Savez izviđača Hrvatske od idućeg tjedna u općini Lovinac u Lici organizira svoju 11. Smotru izviđača Hrvatske na kojoj će tokom 11 dana programa, pod sloganom „Putokaz za bolji svijet“, prisustvovati 2000 izviđača iz Hrvatske i svijeta. Svečano otvaranje 11. Smotre održat će se u ponedjeljak, 25. srpnja 2022. u Lovincu s početkom u 10:00 sati čime će započeti najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj u ovoj godini.

Kako bi dio izrazito bogatog programa Smotre otvorili i za javnost, u sklopu Smotre, u razdoblju od 29. srpnja do 1. kolovoza,  organizirali su 4-dnevni Festival vještina za život, i to zajedno s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Svaki od 4 dana Festivala osmišljen je tematski te će djeci i mladima ponuditi desetke raznovrsnih radionica i aktivnosti u prirodi koje će provoditi organizatori u suradnji s 30-ak partnerskih organizacija i institucija.

Petak, 29.srpnja, prvi je dan Festivala i posvećen je tehničkoj kulturi. Tako će se najmlađi moći okušati u raketnom modelarstvu, izradi kanua, promatranju teleskopom, radioamaterskom lovu na blago, izradi privjesaka, filmskim radionicama.

U subotu, 30. srpnja, na Festivalu se održava Dan civilne zaštite i operativnih snaga pa će tako biti izvedena velika vježba spašavanja u kojoj će sudjelovati Ravnateljstvo civilne zaštite, HGSS, Hrvatski Crveni križ i Savez izviđača Hrvatske, a nakon čega će biti organizirane brojne radionice za djecu i mlade s prezentacijom opreme, tehnika spašavanja, snalaženja u prirodi, biciklizma, izrade drvnih konstrukcija i sl. Tokom cijelog dana održavat će se i Državna izviđačka olimpijada.

Nedjelja, 31. srpnja, posvećena je Europi pa će razne europske programe za mlade predstaviti Središnji državni ured za demografiju i mlade, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Agencija za mobilnost i programe EU. U popodnevnom terminu organiziran je Euro Sajam na kojemu će svoje običaje, igre i aktivnosti predstaviti skauti iz 10-ak europskih zemalja, dok je u večernjem dijelu predviđena Međunarodna večer s bogatim kulturno-zabavnim programom stranih gostiju. Uz sve to, organizirane su i brojne radionice u izvedbi Saveza izviđača Hrvatske i partnera pa će se tako izrađivati splav na jezeru, organizirati biciklijada, arheološke radionice i mnogo toga drugoga.

Zadnji dan Festivala, ponedjeljak 1. kolovoza, posvećen je Danu za klimu i klimatskim promjenama. Uz zanimljiva i poučna predavanja stručnjaka iz Izrael, SAD-a te predstavnika Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica, bit će organizirane i razne zanimljive radionice iz ekologije, reciklaže, klimatskih promjena.

„Želja nam je svima zainteresiranima ponuditi barem dio onoga što naši izviđači inače prolaze i imaju u programu tokom svojih izviđačkih aktivnosti. Tko god želi, može se okušati u brojnim aktivnostima, doći na jedan ili više dana i besplatno uživati u programu, gradeći pritom svoje vještine za život. Ovo je definitivno prvi ovakav festival i vjerujemo da će nam se pridružiti mnogi roditelji s djecom. Jer djeci i mladima su vještine za život i najpotrebnije“ – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Sudjelovanje na aktivnostima i radionicama na Festivalu je besplatno, a kako većina radionica ima ograničen broj polaznika, potrebno je unaprijed prijaviti se putem web stranice. Na Festival se može doći na jedan ili više dana, a više informacija o Festivalu, programu te kako se prijaviti može se pronaći na web stranici Festivala na www.vjestinezazivot.hr.

Pokrovitelji Festivala su Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Messengers of Peace i Američka gospodarska komora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije