Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Kolumbiji proglašeno izvanredno stanje zbog financijskih piramida

18.11.2008.
u 11:21

Kolumbijska vlada predsjednika Alvara Uribea proglasila je gospodarsko i socijalno izvanredno stanje kako bi ograničila štete nakon stečaja piramidalnog sustava štednje koji je uništio tisuće Kolumbijaca i prijeti velikim socijalnim udarima.

- Skupljeni dokazi o nedozvoljenim trgovinama u Kolumbiji mogli bi kompromitirati čelnike i tvrtke ne samo u ilegalnom skupljanju imovine već i u nedozvoljenom bogaćenju, trgovini droge i pranju novca - rekao je u ponedjeljak navečer predsjednik Uribe.

Ta mjera je donijeta radi teške povrede javnog reda do kojeg je došlo širenjem piramidalne štednje, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Fabio Valencia.

Izvanredno stanje je uvedeno u trenutku kada je gotovo dva milijuna Kolumbijaca ovog tjedna financijski krahiralo.

Slične financijske manipulacije piramidalnom štednjom dovele su 1997. Albaniju na rub kaosa i raspada društva.

Deseci tisuća kolumbijskih štediša povjerili su svoje uštede piramidalnoj štedionici DRFE koja im je nudila do 300 posto kamata u samo nekoliko mjeseci, a sada je zatvorena.

U Kolumbiji, gdje već polovica stanovništva živi ispod praga siromaštva, zatvaranje DRFE se zbiva u trenutku slabljenja gospodarstva. Prema nedavnom ispitivanju, 80 posto industrijalaca pogođeno je svjetskom financijskom krizom.

Socijalno i ekonomsko izvanredno stanje predviđeno Ustavom omogućuje donošenje zakona putem dekreta tijekom trideset dana.

Mjera je donesena jer kriza koju je izazvao stečaj štedionica, ima velikih socijalnih odjeka i zahvaća tisuće Kolumbijaca, rekao je ministar financija Oscar Ivan Zuluaga, koji nije želio procijeniti gubitke.

Piramidalna štednja sastoji su plaćanju kamata novcem novih štediša i najčešće završava stečajem tvrtki, ako odgovorni ranije ne pobjegnu s novcem.

Država je odlučila zatvoriti DMG, tvrtku osnovanu 2003. koja se bavi piramidalnom štednjom i nudi prepaid kartice kojima se mogla kupovati raznovrsna roba i dobiti povrat novca u nekoliko mjeseci.

Iako niti jedan od 200 000 klijenata DMG-a do sada nije propao, vlasti sumnjaju da je tvrtka paravan za veliku operaciju pranja novca od droge.

Izvanrednim stanjem vlada je zaobišla problem dokaza.

Vlasniku DMG-a Davidu Murciji Guzmanu su tisuće klijenata izrazile podršku na prosvjedu u ponedjeljak u središtu Bogote i još nekoliko gradova u zemlji.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije