Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbe u Ukrajini

Nasilje i izvan Kijeva, Kličku vikali 'lažove'!

Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/23
23.01.2014.
u 23:31

- Ovo je bio samo prvi krug pregovora. Nećemo stati sve dok predsjednik ne odstupi - kazao je večeras u Kijevu Vitalij Kličko.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič dogovorio je večeras sa tri opozicijska lidera prekid nasilnih prosvjeda i puštanje iz pritvora svih koji su uhićeni na Ulici Grushevskogo, gdje su se odvijali najžešći sukobi u Kijevu.

Vođa nacionalističke stranke Svoboda, Oleg Tyagnibok, je rekao da "proglašavaju primirje do jutra" kada će se nastaviti pregovori. - Ovo je bio samo prvi krug pregovora. Nećemo stati sve dok predsjednik ne odstupi - kazao je večeras u Kijevu Vitalij Kličko.

"Lažovi"

Neki prosvjednici su oporbenim vođama vikali "lažovi" na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Prosvjednici su se počeli okupljati iza barikada te su zapalili gume čim su razgovori završili. Nije im se svidjela poruka Vitalija Klička da je dogovoren prekid nasilja i puštanje pritvorenih.

Antivladini prosvjedi su se raširili i izvan glavnog grada Kijeva. Prosvjednici su napadali zgrade državne administracije u drugim regijama države, uglavnom na zapadu, u pokušaju da lokalne dužnosnike istjeraju iz ureda. Oko 2 tisuće prosvjednika je zauzelo zgradu javne uprave u gradu Lvovu uz poruku guverneru da su preuzeli "vlast u svoje ruke". Guverner Oleg Salo bio je prisiljen potpisati ostavku, no kasnije ju je povukao uz objašnjenje da je potpisala pod prisilom. Napadane su zgrade državne uprave i u drugim gradovima.

Iživljavanje na uhićenom

Na Facebook profilu EuroMaydan, na kojem se svakodnevno prate neredi u Ukrajini, postavljena je snimka ponižavanja jednog od uhićenih prosvjednika.

Policajci su nesretnika skinuli do gola te su se okupili oko njega i ponižavali ga, a u jednom trenutku su mu u ruku stavili drveni šiljak za razbijanje leda. Na početku snimke on želi ući u policijski kombi, ali ga jedan od policajaca poziva da se vrati te ga počinju snimati dok ga okružuju drugi plavci. Prvo odbija primiti šiljak za razbijanje leda, ali ga potom nevoljko prihvaća dok se jedan od maskiranih specijalaca fotografira s njim, drži ga za vrat i udara u glavu. Potom ga odvodi do kombija i još jednom udara.

'Bio je naš suvenir'

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova ispričalo se te je pokrenulo unutarnju istragu zbog maltretiranja prosvjednika od strane specijalnih policajaca. Postupke policajaca su nazvali "neprihvatljivima" i obećali da će pronaći zapovjednike koji bi se mogli suočiti sa "kriminalnom odgovornošću" zbog svog ponašanja. Neimenovani specijalac je kazao ukrajinskim medijima da je muškarac zaslužio takav tretman zato što je bio jedan od najžešćih prosvjednika te je "bacao Molotovljeve koktele na nas i mnogi kolege su teško ozlijeđeni". - Pratili smo ga duže vremena, uhvatili i skinuli mu odjeću. Bio je naš 'suvenir' i upozorenje za ostale.

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE

Petog dana nasilja u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu proglašeno je primirje, no radikalni prosvjednici i policija ostali su dobro utaboreni na svojim pozicijama. Oporbeni čelnici četiri sata su pregovarali s vladom i predsjednikom, ali ne zna se hoće li uopće uspjeti zaustaviti pobunjenike. Primirje dogovoreno između policije i opozicijskih lidera trajalo je do 20 sati po lokalnom vremenu. Vitalija Kličko je ranije obećao je da će na kraju tog roka doći u Ulicu Grushevskogo kako bi izvijestio prosvjednike o sastanku opozicijskih lidera s predsjednikom Viktorom Janukovičem te je to i učinio. Prosvjednici su obećali suzdržati se od nasilja.

Oporba traži raspisivanje izbora

Očevici tvrde da su radikalniji među prosvjednicima prestali policijske kordone gađati kamenjem i vatrometom, što su neprekidno radili proteklih dana. Opozicija od predsjednika traži da obustavi izglasavanje paketa zakona koje smatraju diktatorskima i drakonskima. Među njihovim zahtjevima je i ostavka vlade te raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora. – Šanse da to dobijemo su male, ali postoje – kazao je Kličko. Prethodni krug pregovora nije dao nikakve konkretne rezultate, a nakon njih oporba je prijetila da će "krenuti u napad", dok im je vlada poručila da budu "umjereniji u svojim ultimatumima". Sa sigurnošću se ne može tvrditi ni da će uspješni razgovori dvije strana dovesti do smirivanja situacije koja je na rubu građanskog rata.

Predsjednik Janukovič zatražio je od predsjednika parlamenta sazivanje hitne sjednice sljedećeg tjedna na kojoj će se raspravljati o krizi. Jučer je dvoje aktivista poginulo u sukobima. Janukovič je u telefonskom razgovoru obećao predsjedniku Europske komisije da neće proglasiti izvanredno stanje u Ukrajini.

"Militanti, a ne oporba, djeluju protiv nas"

Ukrajinski premijer Mykola Azarov za žestoke sukobe optužio je militante koji "pokušavaju izvesti državni udar". – Militanti, a ne oporba djeluju protiv nas – rekao je premijer i dodao da je u tijeku "pravi pokušaj državnog udara". Rekao je da je "apsolutno nemoguće" ispuniti glavni zahtjev oporbe za raspisivanjem prijevremenih izbora. – Je li moguće održati izbore kad su centar Kijeva zauzeli militanti? – upitao je Azarov i naglasio da prvo moraju normalizirati situaciju u državi.

Govoreći na skupu u srijedu navečer Vitalij Kličko je rekao da će voditi proeuropske prosvjednike "u napad" u gradu Kijevu ako vlast ne pozove na prijevremene izbore. Arsenij Jatsenjuk, također jedan od vođa opozicije, rekao je da vlada ima 24 sata da odgovori na njihove zahtjeve koji uključuju i ukidanje zakona koji zabranjuje prosvjede.

Premijer Mykola Azarov na to je odgovorio da bi vođe opozicije trebali biti "skromniji" i izbjegavati ultimatume. Podsjetimo, u posljednjih nekoliko dana u neredima u Ukrajini ozlijeđene su stotine ljudi.

U videu u nastavku možete uživo pratiti prosvjede u Kijevu.

>> Više ozlijeđenih, Klička poprskali aparatom za gašenje

>> Kijev gori, Barroso prijeti akcijom Europske unije

Komentara 67

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
08:37 23.01.2014.

Ajmo Ukrajinci !!!

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
08:24 23.01.2014.

Danas se Ukrajinci smatraju otvorenim, dobronamjernim i tolerantnim ljudima, izrazito ponosni na svoju nacionalnu kulturu, koja se usprkos višestoljetnim restrikcijama, smatra jednom od najbogatijih, ali i najstarijih europskih kultura. Proces rusifikacije tijekom posljednja tri stoljeća ostavio je poseban trag na svjetonazor ukrajinskog stanovništva prije svega u jugoistočnoj Ukrajini koja je nakon Staljinove represije naknadano naseljavana ruskim stanovništvom. Zvuči poznato?! Ukrajinski Narode uz Vas Smo.

Avatar zampzmija
zampzmija
08:47 23.01.2014.

Janukoviča čeka Čaučeskov scenarij.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije