Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 novih pozitivnih

U Karlovcu sve više oboljelih: Čak 11 novih pacijenata u bolnici, najviše do sada u jednom danu

Karlovac: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
01.12.2020.
u 12:00

Osigurat ćemo i sve potrebno, od liječnika do medicinskih sestara, ako bi bolnica u Ogulinu mogla nesmetano skrbit za Covid pacijente - kazao je Nikša Antić, ravnatelj karlovačke Opće bolnice, odnosno objedinjenih bolnica u županiji na današnjoj tiskovnoj.

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 60 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 7 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi.  Od ostalih 53 s područja grada Karlovca je 38 osoba, Duga Resa 7, Ogulin 1, Ozalj 5, Vojnić 2.

U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo  3285  osoba.

- U Općoj bolnici Karlovac na liječenju je 59 pacijenata na Covid odjelu, od čega je njih 11 hospitalizirano u zadnja 24 sata što je, od početka pandemije, najveći broj hospitaliziranih osoba u jednom danu. Na kućno je liječenje otpušteno dvoje ljudi, a od 59 pacijenata njih je pet u jedinici intenzivnoj liječenja. Umrle su četiri osobe koje su se liječile u karlovačkoj bolnici; riječ je o starijim osobama sa pridruženim komorbiditetima.  U Općoj bolnici Ogulin leži 19 Covid pozitivnih osoba, a u Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi je 20 Covid pozitivnih pacijenata na neurologiji. U tijeku su pripreme da te pacijente prevezeno u Opću bolnicu Ogulin koja je proglašena Covid bolnicom. Istovremeno, sve pacijente koji nisu Covid pozitivni ćemo iz ogulinske prevesti u karlovačku Opću bolnicu. Osigurat ćemo i sve potrebno, od liječnika do medicinskih sestara, ako bi bolnica u Ogulinu mogla nesmetano skrbit za Covid pacijente - kazao je Nikša Antić, ravnatelj karlovačke Opće bolnice, odnosno objedinjenih bolnica u županiji na današnjoj tiskovnoj.

Kazao je i da su dobili tisuću brzih antigenskih testova koje su podijelili po tri bolnice i odradili brza testiranja. U karlovačkoj je bolnici od 30 uzetih briseva bilo 17 pozitivnih, a u Ogulinu od 56, njih je 25 bilo pozitivno. Te su brojke u ukupnom broju od 60 novopozitivnih osoba u županiji. Ovakvim testiranjima po bolnicama, kazao je N. Antica, žele rasteretiti Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije koji je više nego opterećen na Drive in testiranju.

Kako je rekao ravnatelj Zavoda Branko Zoretić, Drive in ima kapacitet do maksimalno 220 uzetih uzoraka dnevnom a dogodilo im se jučer da su imalo gotovo 400 dolazaka na Drive in.

- Dva specijalista rade na analizi uzoraka u Zavodu i mi nemamo kapaciteta uzimati i obrađivati toliko briseva. Dolaze nam ljudi koji nemaju uputnice, pa kažu da će njihov liječnik poslijepodne poslati uputnicu, ali takve uputnice uglavnom ne dolaze. Takve briseve nećemo analizirati. Upozoravamo građane da ne dolaze samoinicijativno, već da dolaze s uputnicama, jer inače nećemo obrađivati te briseve. Potražit ćemo pomoć kolega u Zagrebu, u Zavodu A. Štampar kako bi nam oni pomogli obraditi do 150 uzetih briseva dnevno, i tek tada bismo dnevno mogli uzimati više od 200 uzoraka, čak do 350. U protivnom, to za sada nismo u mogućnosti - kazao je B. Zoretić.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije