Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno sunce

U Karlovcu se godišnje operira 20
 do 25 novootkrivenih melanoma

pregledi
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
11.05.2012.
u 12:17

Svaka promjena na koži nije zloćudna, ali treba ih pratiti. Kod tumora kože ishod bolesti nije moguće predvidjeti – kaža dr. Suad Crnica

Oko 20 do 25 novootkrivenih melanoma operiramo svake godine u Općoj bolnici Karlovac. To je povećanje od pedeset posto, ali se ujedno uklapa i u svjetske statistike – upozorio je plastični kirurg dr. Suad Crnica u povodu preventivne akcije u kojoj su Karlovčani mogli obaviti besplatni dermatološki pregled, ali i dobiti korisne savjete.

Dr. Crnica napominje da zapravo postoje dvije krajnosti. Imaju pacijente koji dolaze zbog svake sitnice ili one koji potpuno zanemaruju promjene na koži.

 – Svaka promjena na koži nije zloćudna. Međutim, treba ih pratiti. Tumor kože jedan je od najzloćudnijih i ishod bolesti nije moguće predvidjeti. Zato je cilj smanjiti faktore rizika – dodao je dr. Crnica.

Voditelj Dermatološke ambulante u Općoj bolnici Karlovac dr. Hrvoje Cvitanović rekao je da su faktori rizika genetika, ali i koliko je puta netko kao dijete imao opeklina od sunca.

 – Do četvrte, pete godine dijete ne treba izlagati prevelikom suncu. Znatno je povećan rizik i ako djevojčice od 12 godina često idu u solarij. Koža sve pamti i zbraja – napominje dr. Cvitanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije