Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi dan podjele besplatnih obroka

U Karlovcu puretina, u Splitu sendviči jer nema kuhara

Karlovac: U osnovnim školama počela podjela besplatnih obroka za sve učenike
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
10.01.2023.
u 00:30

U svih 11 osnovnih škola na području grada Karlovca, koje pohađa 3700 učenika, od jučer su osigurani topli obroci budući da sve škole imaju kuhinju, a većina i blagovaonicu.

Jučer je u cijeloj Hrvatskoj prvi put zaživjela mjera kojom je svim učenicima osnovnih škola koji su bili na nastavi osiguran jedan obrok. Nekima kuhani, nekima mliječni, no baš svako dijete trebalo je dobiti za vrijeme odmora užinu koja dnevno košta deset kuna po učeniku, a koje osnivačima škola, gradovima i općinama, uplaćuje Ministarstvo obrazovanja.

Slijedi dogradnja škola

– Ovo je prvi put da svaki učenik osnovne škole u Hrvatskoj ima mogućnosti dobiti jedan obrok u školi, ni jedno dijete više neće razmišljati ima li novca za hranu ili nema. Ovaj prvi tjedan treba u svim školama pratiti koji su to izazovi, koji su rizici i vjerujem da će idući tjedan sve biti znatno bolje u isporuci i pripremi hrane – kazala je za Večernji list Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Napomenula je da nema bojazni da će osnivačima pa onda školama kasniti isplata za osiguranu prehranu. Bit će zadnji dan u mjesecu kroz aplikaciju e-dnevnik, prema broju učenika koji su obroke preuzeli u tekućem mjesecu.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Osiguravanje jednog obroka u školama, koje se od jučer primjenjuje, moglo bi u nekim školama promijeniti satnicu odmora – negdje ga skratiti, negdje produžiti – kako bi svi stigli dobiti i pojesti obrok, a većini škola koje nemaju blagovaonicu već je odavno preporučeno da obroke učenicima podijele u učionicama. A što je jučer bilo ponuđeno u školama?

U svih 11 osnovnih škola na području grada Karlovca, koje pohađa 3700 učenika, od jučer su osigurani topli obroci budući da sve škole imaju kuhinju, a većina i blagovaonicu. Promjena nema ni u područnim školama u koje su se i do sada, a tako će biti i ubuduće dopremali kuhani obroci iz matičnih škola. Što se cijele Karlovačke županije tiče, od ukupno 18 osnovnih škola 16 ih ima kuhinju.

– Na sastanku s ravnateljima analizirani su jelovnici. Bit će tu, osim piletine, i puretine te dosta variva, povrća i voća te mlijeka. U dvije škole koje nemaju kuhinju djeca će dobivati takozvane suhe obroke. Pekarski obroci dnevno će biti obogaćeni voćem poput banane, jabuke, naranče i jogurtom. Ovog će mjeseca biti raspisan natječaj za izgradnju nove kuhinje u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Dugoj Resi vrijedan 205.000 eura – kaže karlovačka dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

09.01.2023, Karlovac - U osnovnim skolama od danas je pocela podjela besplatnih obroka za sve ucenike pa tako i u OS Banija. U Karlovcu je 3.700 ucenika osnovnih skola koji ce sukladno Vladinoj Odluci o kriterijima i nacinu financiranja, odnosno, sufinanciranja troskova prehrane za ucenike osnovnih skola za drugo polugodiste skolske godine 2022./2023. imati pravo na financiranje prehrane od 1,33 eura (10 kuna) po danu, kada su na nastavi. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Vinkovačka gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković kazala je da su se tamošnje osnovne škole pripremile na najbolji mogući način s obzirom na okolnosti. Za sada samo dvije OŠ u Vinkovcima, Ivana Mažuranića i Nikole Tesle, imaju kuhinje u kojima će se pripremati topli obroci, dok će u ostalim školama prehrana biti organizirana tako da će se u prijepodnevnoj smjeni djeci dijeliti mliječni i topli obroci, a u popodnevnoj smjeni dva do tri puta tjedno, ovisno o organizaciji škole, dijelit će se kuhani obroci.

Splitski osnovci, njih oko 13.000, jučer su u svojim školama dobili suhe obroke budući da su splitski ravnatelji sklopili ugovor s dvije splitske pekarnice koje im dostavljaju hranu za učenike. Tako su učenici u OŠ Split 3 jučer dobili sendvič, a danas ih na meniju očekuje kravata (lisnato pecivo) i jogurt. U srijedu će dobiti jastučić od sira i voćku, u četvrtak hrenovku u lisnatom tijestu, u petak burek sa sirom. Grad Split je najavio da će od veljače organizirati nabavu obroka za sve škole čiji je osnivač, a morat će se riješiti problemi s podjelom obroka jer većina škola nema kuhinju ni blagovaonicu, a sam Grad, čini se, nikada nije pronašao shodnim ulagati u takvu nužnu infrastrukturu.

– Čak i škole koje imaju kuhinju i blagovaonice, a to su one s produženim boravkom, ne mogu dijeliti tople obroke jer nemaju ni kuhara, ni pribor ni prostor. Četiri petine škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne može ni razmišljati o kuhanom obroku jer se nema gdje jesti. Moramo čekati dogradnju škola – kazao je Đuro Baloević, predsjednik županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Kako kaže, jučer nije bilo problema s podjelom obroka u školama.

Posao za lokalnog ugostitelja

– Prvi dan je najteže. Uhodat ćemo se – kaže Baloević koji je ravnatelj jedne od tri solinske škole koje su sklopile ugovor s lokalnim ugostiteljem koji će osiguravati obroke za svih 2200 solinskih osnovaca. Trude se da budu zdravi. Prvi tjedan dobit će integralna peciva, sendvič od integralnog kruha, uz salatu. Splitska OŠ Manuš jedna je od onih koje imaju kuhinju i, po riječima ravnateljice Marite Guić, želja im je djeci ponuditi kuhana jela. Stoga će zatražiti da im se odobri zapošljavanje još jednog kuhara i osiguraju dodatna tehnička sredstva. Roditelji iz Splitsko-dalmatinske županije žale se da su djeca sa specifičnim zdravstvenim problemima (alergija, celijakija i sl.) zakinuta za besplatan obrok.

Komentara 1

DU
Deleted user
06:05 10.01.2023.

Ovi u školama stalno prave probleme. A da nastavnici malo zasuču rukave, ionako ništa ne rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije