Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI SABORSKI ZASTUPNIK

U Karlovcu preminuo političar Nikola Vuljanić

Zagreb: Kajin u Saboru zatražio raspravu o pove?anju trošarina na gorivo i cigarete
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.03.2024.
u 16:39

Vuljanić je 1990. bio jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu Nikola Vuljanić umro je u subotu u Karlovcu u dobi od 74 godine, izvijestili su njegovi kolege i prijatelji. Zastupnik u Hrvatskom saboru bio je od 2003. do 2008. te od 2011. do izbora u Europski parlament 2013. iz kojeg se nakon dvije godine vratio u Hrvatski sabor.

Vuljanić je 1990. bio jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka. Jedan je od osnivača stranke Hrvatski laburisti, koju je napustio 2015. zbog poraza na unutarstranačkim izborima nakon čega je postao nezavisni zastupnik.

Njegov kolega iz Hrvatskih laburista - stranke rada Branko Vukšić za Vuljanića je rekao da je "jedinstvena pojava u hrvatskoj političkoj areni". Vuljanićeva prijateljica Biserka Schmuck navela je da se s njime povezala krajem 1990-ih po pitanju zaštite okoliša i da su od tada bili prijatelji. 

Diplomirao je 1973. engleski jezik i jugoslavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan.

Od 1983. je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine je vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Objavio je 1987. sveučilišni udžbenik "English for Textile Engineers" i 1994. "Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza".

Nikola Vuljanić je, prije odlaska u Sabor i EU parlament, bio i aktivan u političkom životu Karlovca kao član Gradskog vijeća. Uvijek argumentiran, jasan, kulturan, zalagao se za razvoj grada, borio protiv nepravde prema malom čovjeku, poticao projekte kojima će se njegov rodni grad razvijati i gdje će se moći dobiti posao bez stranačkih iskaznica, na temelju znanja i radnih sposobnosti. Nije bio svadljiv sugovornik, ali nije niti odstupao od svojih načela i uvjerenja koja je gorljivo branio za svim političkim govornicama tijekom političkog angažmana. Nakon umirovljenja karlovačkim je udrugama i aktivistima pomagao u borbi za očuvanje okoliša, posebno po pitanju sanacije divljeg odlagališta opasnog otpada na Lemić brdu, a surađivao je s aktivistima i na temu upitne lokacije budućeg Centra za gospodarenje otpadom na Babinog gori u Karlovcu.

Nikola Vuljanić u svom je ponašanju i radu bio džentlmen starog kova, Karlovčanin koji je uvijek ostao vjeran svome gradu i svojim sugrađanima. Uvijek nasmiješen i srdačan, spreman na razgovor, pomoć, argumentiranu diskusiju i suradnju. Bio je i ostao iznimno cijenjen od sugrađana i kolega, kao vrstan profesor i političar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije