Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teško je povjerovati

U Karlovcu možete kupiti plan Rijeke i Pule, ali ne Karlovca

'16.03.2011. Karlovac - Tihana Bakaric(arhivska fotografija) Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
18.03.2011.
u 09:00

- Ne, nemamo plan grada. Doduše, imamo planove ostalih gradova, ali ne i Karlovca. Mislim da je to sramotno – kaže Daliborka Dobranić, djelatnica u knjižari

– Ne, nemamo plan grada. Doduše, imamo planove ostalih gradova, ali ne i Karlovca. Mislim da je to sramotno – kaže Daliborka Dobranić iz VBZ knjižare u Radićevoj ulici.

Turisti na mukama

 Tko odluči kupiti plan Karlovca, naći će se u mukama šetajući od knjižare do knjižare. Pronaći će planove Rijeke, Pule, Zagreba, Zadra, Šibenika i ostalih domaćih gradova, te stranih metropola, ali ne i Karlovca.

 – Plan grada ne prodajemo već pet-šest godina. Nitko ga ne tiska – kaže D. Dobranić. Zašto?

 – Takav bi plan trebao biti komercijalan, dostupan na više prodajnih mjesta, a samim time to ne spada u djelokrug rada Turističke zajednice – kaže službenica TZ Karlovac Nikolina Lisac, zadužena za odnose s javnošću, kojoj nas je po odgovore uputila direktorica Tihana Bakarić.

 Turističkoj zajednici se obraćamo po prijedlogu Grada, koji tvrdi da je ona za to zadužena.

 U njezinom se uredu doduše mogu besplatno dobiti primjerci plana grada, ali ne “pravog”, nego turističkog, koji nije dovoljno kartografski detaljan.

 Plan kakvog tražimo u prodaji izložen je na panou na Korzu i njegov izdavač jest Turistička zajednica. Da bi svatko mogao dobiti svoj primjerak, morao bi se pronaći nakladnik koji bi uložio u tiskanje planova.

– Lani smo namjeravali samostalno izdavati i prodavati plan. Njegov otkup i naknada autorskih prava značajno je ulaganje koje bi trebalo barem djelomično vratiti prodajom. No, kako nismo u mogućnosti prodavati vlastite edicije, ne možemo opravdati tako značajna ulaganja, jer bismo planove morali tada dijeliti – objašnjava N. Lisac.

 U Đakovu Turistička zajednica izdaje plan grada na kojem su naznačene sve ulice, a koji izrađuje Geodetski zavod.

 Tiskanje jednog primjerka plaća 3,90 kuna. Ista tvrtka izrađuje i plan Osijeka, koji se može kupiti u kioscima, knjižarama...

 - Ne postoji plan Karlovca?! – iznenađen je voditelj Turističkog informativnog centra u Rijeci Dino Matešić.

 A kod vas nema?

 – Postoji “lakši” plan Rijeke, namijenjen isključivo turistima, i onaj “pravi”. Izrađuje ga privatna tvrtka. No, kada nijedna ne bi iskazala interes, nekoga bismo pronašli da to radi. Ne vidim u čemu je problem u Karlovcu – kaže Matušić.

 Njegove karlovačke kolege pokušale su, kažu, motivirati poduzetnike, ali bezuspješno.

 – Svi zainteresirani za izdavanje i prodaju plana Karlovca neka nam se jave, pa ćemo im izaći u susret informacijama kojima raspolažemo – poručuje N. Lisac.

Komentara 6

TI
tintilinic100
14:45 20.03.2011.

Bitno je da ima plan večih gradova.. plan sela ti ne treba.. pitaš kokice koje pod ručnom pasu uz cestu :)))

VI
vidimškoj
17:52 18.03.2011.

a smotanoga li novinara.A šta će meni plan Karlovca ako ga ja znam napamet jer tu živim 20 godina.Ha,ha,ha,

JA
jamadolac
19:43 18.03.2011.

To je samo još jedan od dokaza kako se vlast a i ostali brinu za grad !! Turista nema jer baš i nema puno za gledanje a i ono što ima u gradu i okolici baš se i ne održavava !! Možda je i bolje da takvog plana nema !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije