Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotofiniš

U Kanadi prva koalicijska vlada nakon 1917. godine?

Justin Trudeau
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.10.2019.
u 12:55

Kanađani su jučer izišli na izbore – liberalni premijer Trudeau uzdrman je nakon što su se u javnosti pojavile njegove fotografije na kojima je maskiran u crnca; po anketama ga je dostigao konzervativac Scheer

Na izborima u Kanadi (37 milijuna stanovnika, ali druga država po teritoriju na svijetu poslije Rusije) za novi saziv donjeg doma parlamenta, odnosno 338 zastupnika, jedinog doma za koji se glasuje (105 senatora imenuje premijer), jučer se odlučivalo može li dosadašnji premijer Justin Trudeau (43), čelnik Liberalne stranke, biti i iduće četiri godine na čelu države nakon što su objavljene njegove fotografije na kojima je glumio crnca.

Zapravo na slici, crna lica s bijelim turbanom, nalikuje na morčića, nakit iz Venecije, ali i Rijeke gdje je i simbolom karnevala. U Kanadi je to ocijenjeno kao vrijeđanje ljudi afričkog podrijetla. Upravo je na osobnom napadu na Trudeaua svoju predizbornu kampanju gradio njegov najžešći protivnik, čelnik Konzervativne stranke Andrew Scheer (40). Po anketama su njih dvojica gotovo izjednačena. Istina, Scheer je u maloj prednosti, ali mogli bi prikupiti svaki oko 32 posto glasova.

Uspješan premijer

Iza liberala i konzervativaca nalaze se još četiri stranke, ali s postocima koji se ni izdaleka ne približavaju vodećima. Treća je Nova demokratska stranka, zapravo socijaldemokratska, s nešto više od 17 posto glasova, a nju vodi Janghmeet Singh, kanadski Sikh. Zeleni bi mogli dobiti 9,1 posto, Blok Québécois 6,8 posto i Pučani 2,7 posto. Elizabeth May vodi Zelene, Yves-François Blanchet vodi nacionalističku frankofonsku ljevičarsku stranku iz Quebeca Blok Québécois, a Maxime Bernier na čelu je desne Kanadske pučke stranke.

Trudeau i Scheer su ne samo na čelu dvije najvažnije kanadske stranke, već i jedine dvije koje su vodile kanadsku vladu – Kanađani su neskloni koalicijama i zadnja koalicijska vlada bila je prije više od stotinu godina, 1917.

Scheer je postao čelnikom stranke 2017. kada je naslijedio bivšeg premijera Stephena Harpera kojega je 2015. na izborima neočekivano pobijedio sin legendarnog kanadskog premijera Pierrea Trudeaua.

Trudeau mlađi sada je pozivao birače da gledaju prema budućnosti te da ga ne ocjenjuju po greškama koje je učinio, već po napretku kojim je u protekle četiri godine usmjerio Kanadu. Scheer je optužio Trudeaua da je licemjer jer koristi dva zrakoplova za svoju predizbornu kampanju. Komentatori pak ocjenjuju da je kanadska predizborna kampanja nalikovala na američki sitcom Seinfeld jer “ne govori ni o čemu”.

U protekle četiri godine Kanada s premijerom Trudeauom ostvarila je dobre ekonomske rezultate. Ulagano je u infrastrukturu, smanjena je nezaposlenost, ali ipak bi mogao izgubiti izbore. Scheer kaže da Trudeau ne zaslužuje reizbor. Trudeau optužuje Scheera da je protiv zakona o pobačaju, ali čelnik konzervativaca, premda je protiv prekida trudnoće, kaže da nema namjeru, bude li izabran, mijenjati zakon.

Neambiciozni oko klime

Klimatske promjene još su jedna tema o kojoj se raspravljalo u predizbornoj kampanji. Zeleni su ocijenili da je Trudeauova politika nedovoljno ambiciozna glede zaštite okoliša, a na tu temu obojicu glavnih kandidata kritizirao je i Singh. Razlika između Scheera i Trudeaua, kad je riječ o klimatskim promjenama, jest što prvi niječe da problem uopće postoji, a drugi želi odgoditi rješavanje problema.

Janghmeet Singh, koji je na čelu socijaldemokrata od 2017., imao je tijekom predizborne kampanje uspona i padova jer nije imao jasan pravac. Sada je izjavio kako ni u kojem slučaju neće ulaziti u koaliciju s konzervativcima, što Trudeauu otvara vrata za drugi mandat. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije