Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKO OBRAZOVANJE

U jesenskom roku 13.000 slobodnih mjesta: Na pravu čak 335, na medicini u Zagrebu 59

Zagreb: Studenti u dugačkom redu ispred zgrade Pravonog fakulteta čekaju upis
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.08.2021.
u 20:15

Za slobodnih 59 upisnih mjesta na zagrebačkoj medicini u jesenskom roku borit će se 160 kandidata koji se itekako moraju pripremiti za prijamni ispit i bolje rezultate u biologiji, kemiji i fizici na državnoj maturi od dvojke koliko je iznosila prosječna ocjena na tim predmetima u ljetnom roku.

S današnjim danom u 12 sati istječe rok za prijavu ispita državne mature za one maturante koji im pristupaju u jesenskom roku, a učenicima koji se polaganjem mature ujedno bore i za upisno mjesto na fakultetima, na jesenskom roku na raspolaganju je ostalo više od 13 tisuća slobodnih fakultetskih mjesta.

Uostalom, ove je godine čak 49 studijskih programa koje na prvom roku nije upisao nijedan student, a među njima su smjerovi vojnog pomorstva, željezničkog prometa, pomorskih tehnologija jahta i marina, dizajna za kazalište, film i televiziju.

Štoviše, prema broju studijskih programa koji nisu upisali nijednog studenta u ljetnom roku, razloga za brigu imaju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje se ni u ovoj generaciji ne pronalaze djeca koju interesiraju nastavnički smjerovi, pa je tako nastavnički smjer povijesti i geografije ostao bez ijednog upisanog kandidata na ljetnom upisnom roku.

Ništa bolja situacija nije ni što se tiče jednopredmetnog studija Povijest umjetnosti na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Latinskog jezika i rimske književnosti na Filozofskom fakultetu u Puli, Grčkog jezika i književnosti Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru na kojima također nije upisan nijedan student.

Iako je rok za prijavu studijskih programa i promjene prioriteta do 16. rujna do 15 sati, već sada je jasno da je, što se tiče broja prijavljenih kandidata i slobodnih mjesta na jesenskom roku, najpoželjnija gluma na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

To ne treba čuditi jer gluma se upisuje jedino na jesenskom roku pa će se tako troje kandidata boriti za jedno mjesto na tome studiju, jer je upisna kvota 12 studenata, a 23 su kandidata taj smjer stavila kao svoj prvi izbor za upis.

Za slobodnih 59 upisnih mjesta na zagrebačkoj medicini u jesenskom roku borit će se 160 kandidata koji se itekako moraju pripremiti za prijamni ispit i bolje rezultate u biologiji, kemiji i fizici na državnoj maturi od dvojke koliko je iznosila prosječna ocjena na tim predmetima u ljetnom roku.

Ni pravni fakulteti diljem zemlje nisu popunili svoje upisne kvote – u Splitu su za jesenski rok ostala 73 mjesta, u Osijeku 76, 95 mjesta ostalo je u Rijeci, a na zagrebačkom Sveučilištu 91 slobodno mjesto.

Kineziologija koja je mladima bila atraktivna prije tri godine sada ima raspoloživa mjesta za jesenski rok, a ova generacija može se boriti i za 70 slobodnih mjesta na stručnom studiju primjenjivog računarstva u Zagrebu.

U Varaždinu je između ostalog 66 slobodnih mjesta za inženjerstvo okoliša jer taj smjer na ljetnom roku upisalo su tek 24 učenika, 55 je slobodnih mjesta za vojno inženjerstvo, dok je na brodostrojarstvu u Rijeci ostalo 37 nepopunjenih mjesta.

VIDEO: Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije