Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo krizno žarište

U Jemenu počinje građanski rat jer se predsjednik ne želi povući

Jemen
AFP
02.06.2011.
u 19:45

U glavnom gradu vode se teške borbe između pobunjenika i jemenske vojske. Broje se stotine mrtvih, a grad gori

Najmanje 400 osoba poginulo je u Jemenu otkako su 23. siječnja počeli protuvladini prosvjedi, koji su odnedavno prerasli u pravi rat između pobunjenika i vladinih snaga u glavnom gradu Saani. AFP je javio da se borbe vode u gradskoj četvrti Hasaba, 15 kilometara sjeverno od centra, u kojoj svoje sjedište ima Sheikh Sadiq al-Ahmar, vođa opozicijske hašidske plemenske federacije, te da pobunjenicima kao pojačanje pristižu tisuće boraca.

DPA je u srijedu izvijestila o 41 poginulom na obje strane, a AFP sljedeći dan o još 15 mrtvih. Al-Jazeera je navela da su pobunjenici zauzeli neke vladine zgrade te da su opkolili ministarstvo unutarnjih poslova. Oružani sukobi šire se i u ostalim dijelovima Jemena. Al-Jazeera je popratila prosvjede u gradu Taizu, koji traju od nedjelje. Vojska je odgovorila bojnim streljivom te je pobila najmanje 50 prosvjednika.

Još je gore u Zinjibaru, iz kojega je pobjeglo gotovo svih 20.000 stanovnika nakon što su vladine trupe napale oko 300 Al-Qa’idinih militanata koji su netom zauzeli grad. Za iznenađujući upad Al-Qa’ide opozicija je izjavila da je maslo predsjednika Alija Abdalle Saleha, kako bi isprovocirao Zapad da zaštiti njegov režim od urušavanja. Da je Al-Qa’ida odabrala Jemen kao uporište, postalo je jasno 2006., zbog čega je posljednjih godina vojna pomoć SAD-a Jemenu bila i 300 milijuna dolara.

Njemački šef diplomacije Guido Westerwelle izjavio je u povodu aktualnih sukoba za DPA da “građanski rat nije prijetnja samo Jemenu nego cijeloj regiji jer bi mogao postati novo terorističko uporište”. Glavni jemenski problem je predsjednik Saleh, koji nakon 33 godine autokratske vladavine i namještenih izbora odbija odstupiti s vlasti usprkos “arapskom proljeću” u toj zemlji te unatoč prosvjedima i apelima iz svijeta da ode.

Vidjevši da se režim opasno trese, zaljevske zemlje uz pomoć SAD-a i EU ponudile su predsjedniku Salehu tri sporazuma po kojima bi se odrekao vlasti u zamjenu za imunitet. Sva je tri sporazuma prihvatio, ali bi se svaki put u posljednji trenutak predomislio i odbio predati vlast. Nakon posljednjeg takvog odbijanja SAD, EU i zaljevske zemlje bili su prilično bijesni, a već nakon nekoliko sati izbile su borbe u glavnom gradu.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
23:00 02.06.2011.

Ovaj bi se virus mogao proširit i na rvacku.

FE
Felicijen
20:30 02.06.2011.

Hoće li samo imati dovoljno gradova za građanski rat!?

RI
Riznica
15:51 03.06.2011.

Ako nece milom otice silom !\" 33 godine vladavine je dosta ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije