Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika u Vrgorcu

U jednom vrtiću zaposlili dvije ravnateljice

Rudolf Grljušić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
19.01.2016.
u 22:20

Žanu Jerkušić imenovao je gradonačelnik Vrgorca Rudolf Grljušić, a Snežanu Vuletu Gradsko vijeće Vrgorca

Dječji vrtić Pčelica u Vrgorcu ima dvije ravnateljice. Žanu Jerkušić imenovao je HDZ-ov gradonačelnik Rudolf Grljušić, a Snežanu Vuletu Gradsko vijeće u kojem oporba ima većinu.

Na posao dolazi Žana Jerkušić, s kojom je Grljušić potpisao ugovor, a Snežana Vuleta uzela je odvjetnika, napisala tužbu i čeka sudski rasplet situacije.

Proveli natječaj

Problem je nastao, kaže Ante Pranić, predsjednik Gradskog vijeća i čelnik Nezavisne liste mladih Vrgorca, zbog nedorečenosti zakona koji Grljušić tumači na jedan, a oni na drugi način. Zakon predviđa da na prijedlog Upravnog vijeća ravnatelja imenuje osnivač, a ne precizira tko je to – gradonačelnik ili Gradsko vijeće. – Nakon provedenog natječaja na koji su se javile te dvije kandidatkinje, Upravno vijeće vrtića predložilo je Žanu Jerkušić, koja je članica HDZ-a, a na sjednicu Gradskog vijeća nisu uputili dokumentaciju. Nismo se složili već smo donijeli odluku da Snežana Vuleta bude vršiteljica dužnosti ravnateljice, kako se ustanova ne bi ugasila, i da se raspiše novi natječaj. Međutim, gradonačelnik je sa Žanom Jerkušić potpisao ugovor – objašnjava Pranić.

Gradonačelnik Grljušić pak kaže da je ravnateljica imenovana u skladu s mišljenjem Ministarstva uprave iz 2013. godine.

Primjer iz Omiša

– Izričito piše da ravnatelja vrtića bira gradonačelnik na prijedlog Upravnog vijeća. Prije oko mjesec dana gradonačelnik Omiša tražio je mišljenje i Ministarstvo uprave napisalo je da ostaje pri svom stavu i da gradonačelnik bira ravnatelja vrtića, što je on i učinio. Takvih primjera ima u mnogo hrvatskih gradova i općina, od Zagreba do Makarske – kaže Grljušić. Pranić kaže da u zakonu ne piše tko je osnivač vrtića, a poziva se na Statut Vrgorca u kojem piše da je to Gradsko vijeće, što nije slučaj u gradovima koje Grljušić spominje. Odbor za statut vrgoračkog Gradskog vijeća zaključio je da je gradonačelnik prekoračio ovlasti i pozvao prosvjetnu inspekciju da odredi tko je u pravu.

– U Dječjem vrtiću u Vrgorcu otprije se namještaju natječaji za podobne. Imate “teta” koje od 2003. godine vuku ugovor na određeno vrijeme, što je nezakonito, a druge se po političkom ključu zapošljavaju na neodređeno. Gradonačelnik nije htio promijeniti članove Upravnog odbora kako bi stanje ostalo isto – smatra Pranić.  

>>Vrgorac izbjegao nove izbore, prihvaćena odluka o privremenom financiranju

Komentara 7

SU
suncesmokvemaslina
23:30 19.01.2016.

još dvije i bit će taman...

Avatar mama mia
mama mia
00:01 20.01.2016.

dolaze li obje svaki dan na posao ili jedna na parni a druga na neparni ili jedna uopće ne dolazi samo je na platnoj listi to smo kod HDZ-a već imali prilike vidjeti mislim da se gospodin zvao Bulju & bašić i da je veeeeeliki domoljub

Avatar mama mia
mama mia
22:33 19.01.2016.

Počela je pljačka na veliko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije