Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Načelnik naložio uklanjanje blagdanskih borova

U Jajcu zabranjeno božićno drvce

16.12.2008.
u 23:00

Nakon skandala u sarajevskim vrtićima oko zabrane novogodišnje proslave uz Djeda Mraza i paketiće, BiH “drma” i novi novogodišnji skandal iz Jajca.

Ujutro bora nije bilo
Naime, načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić naložio je uklanjanje netom postavljena dva novogodišnja bora, i to iz predvorja zgrade Općine te ispred same zgrade.

Načelnikov potez zatekao je Hrvate Jajca, a samo uklanjanje blagdanskih borova nazvali su vandalskim činom. No, borovi u Jajcu političko su stanje u tom gradu doveli do usijanja.

Na njihovo uklanjanje reagirali su iz Hrvatske koalicije Jajca - HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HKDU-a, a u obranu načelnika Hrnjića istupili su SDA i SBiH općine Jajce, ističući kako je bor postavljen bez njegova znanja te da načelnik “nije nikada bio protiv obilježavanja blagdana bilo kojeg naroda te da samo traži poštivanje zakona”.

-Razgovarao sam s načelnikom i dogovorili smo se da se postave dva bora. U ponedjeljak smo ih postavili, da bi ih jučer ujutro domar uklonio po načelnikovu nalogu. Svi smo ogorčeni jer su okićeni borovi simbol novogodišnjih i božićnih blagdana u cijelom svijetu, ali u Jajcu to “ne prolazi - , kaže za Večernjak Jozo Budeš, predsjednik Općinskog vijeća Jajca.

Obrana tradicije
Uklanjanje novogodišnjih borova jučer je bila top tema u Jajcu.

U obranu novogodišnjih borova i tradicije stali su dužnosnici općinskog HDZ-a BiH s predsjednikom Boškom Barišićem na čelu, potom Josip Bošković iz HDZ-a 1990. te Zvonimir Vrbanac iz OO-a HKDU-a Jajce.

- Svjetla na božićnom drvcu su simbol mira, nade, praštanja, pomirenja, pobjede svjetla nad tamom... U tom duhu i s tom porukom postavljaju se borovi diljem svijeta, u domovima, na javnim prostorima, ustanovama, poduzećima. Ovakva tradicija nije novost ni na našim prostorima, dokaz tomu su drvca okićena ispred državnih, entitetskih i županijskih institucija Bosne i Hercegovine, stoji, između ostalog, u priopćenju Joze Budeša, predsjednika Općinskoga vijeća Jajce.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije