Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO Kako teku prvi pritvorski dani Ante Gotovine u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu

U izolaciji: Gotovina u starom zatvoru i sam u dvorištu

Sudnica u Den Haagu
import
12.12.2005.
u 21:00

"Kako je Jozo?" bile su prve rečenice koje je u telefonskom razgovoru sa svojom obitelji razmijenio uhićeni general Ante Gotovine, nakon što je u subotu u poslijepodnevnim satima smješten u pritvorsku jedinicu UN-a u Scheveningenu. Raspitujući se za sudbinu svog prijatelja u čijem ga je društvu za večerom na Tenerifima uhitila španjolska policija, generalu Gotovini pročitan je i dio razgovora s Jozom Grgićem koji je u nedjelju objavljen u "Večernjaku".  "Sine, tata je dobro", poručio je general svom sinu Anti tješeći i ostale članove svoje najuže obitelji s kojima bi se uskoro trebao sresti, nakon četiri godine.

Pritisak na obitelj
Generalova obitelj je pod velikim medijskim pritiskom. Ne uvažava se molba da ih se zaštititi. Odvjetnici otkrivaju tek šture informacije. Kako doznajemo  Gotovina u subotu i nedjelju nije se mogao susresti ni s jednim od haaških pritvorenika. Stupanje u bilo kakvu komunikaciju, do prvog pojavljivanja u sudnici i izjašnjavanja o krivnji, zabranjuju stroga pravila koja je već više od 10 godina definirala uprava pritvorske jedinice u Scheveningenu. Prvi kontakt s ostalim pritvorenicima general je ostvario u ponedjeljak, nakon što se rečenicom "Nisam kriv" izjasnio o optužnici koja je pročitana pred Haaškim sudom. Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti general Gotovina smješten je u temeljito adaptiran stari zatvorski kompleks Scheveningena.

Hrvatskom generalu, unatoč tim strogim pravilima, omogućena je šetnja unutar pritvorskoga kruga, ali je to učinjeno, kako doznajemo, bez prisutnosti drugih pritvorenika. Nakon laganog i poprilično za većinu haaških pritvorenika bljutavog zatvorskog ručka, sastavljenog uglavnom od pilećeg mesa i priloga od povrća, oko 18 sati general je mogao večerati. "Scheveningenska večera" sastavljena od različitih vrsta nizozemskih sireva, namaza od sira, maslaca, pašteta i deserta, u početku će kao i kod većine novopridošlih pritvorenika izazvati odbojnost.  Sličan meni sastavljen je i za doručak.

U sobi osim televizora i radija Gotovina može zadužiti računalo, koje ne može biti povezano s internetom. Tisak dobivaju sa zakašnjenjem od nekoliko dana. Trenutačno se u pritvorskoj jedinici na različitim lokacijama s generalom Gotovinom nalazi šest Hrvata optuženih za ratni zločin, od kojih su neki pravomoćno osuđeni (Dario Kordić). Do daljnjeg je neizvjesno hoće li ikoga od njih moći vidjeti.  Iako su mediji spominjali da pritvorenici imaju mogućnost birati društvo s kojim će se intenzivno družiti u pritvoru, o tome odlučuje pritvorska uprava. U izjavi za naš list bivši stanovnik Scheveningena s četverogodišnjim pritvorskim stažem Zoran Kupreškić ističe kako je solidarnost među pritvorenicima, bez obzira na nacionalnost, izuzetno velika. To nam je u nedavnom neformalnom razgovoru potvrdio i Thimoty MacFadden, upravitelj Scheveningena.

Zabranjeni kontakti
 Upravitelj MacFaddan kazao nam je da je strogo zabranjen svaki kontakt s medijima, pri čemu se sjetio jednog incidenta s Mladenom Naletilićem Tutom koji je lokalnoj radiopostaji Široki Brijeg dao intervju što su ga potom prenijeli i najtiražniji hrvatski dnevni listovi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije