Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEN HAAG

U izmjenama optužnice protiv Mladića ne spominje se Hrvatska

serge brammertz
Boris Ščitar/Pixsell
27.05.2011.
u 22:54

Sastav raspravnog vijeća ne ulijeva nadu s obzirom da je predsjedavajući sudac Flügge u rujnu 2009. uklonjen iz raspravnog vijeća sa suđenja Karadžiću, nakon što je ustvrdio kako je termin “genocid” nepotreban za zločine u Srebrenici

Sudac Alphons Orie odobrio je danas glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu da izmjeni optužnicu protiv Ratka Mladića i za to je dobio rok od sedam dana. Učinio je to na osnovi zahtjeva koje je tužiteljstvo poslalo još 10. svibnja 2010. godine.

Brammertz u svom tadašnjem zahtjevu nije predviđao nikakvo proširenje optužnice i na zločine koje je Mladić počinio u Hrvatskoj. Predložene izmjene ticale su se detaljiziranja zločina i sudionika udruženog zločinačkog pothvata vezano uz četiri glavna područja koja se nalaze u Mladićevoj haaškoj optužnici. To su, podsjetimo, zločini počinjeni u općinama u BiH koja su svojatali bosanski Srbi, opsada Sarajeva, zločin u Srebrenici i uzimanje vojnika UN-a za taoce. Brammertz je predložio također, da se optužba za genocid podijeli na dvije optužbe koje se odnose na različito vrijeme i lokacije genocida. Brammertz je također sugerirao da se razmotri ponovno spajanje postupka protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića s obzirom da se Karadžić nalazio na čelu zločinačkog pothvata za koje se optužuje Mladić i da im se nedjela uglavnom preklapaju. Ono što nam također, ne ide na ruku je da se i u predloženoj izmjenjenoj optužnici Mladića tereti za zločine počinjene u razdoblju od 12. svibnja 1992. do kraja 1995.

Glavni tužitelj jest u Hrvatskoj najavio da bi bilo dobro optužnicu proširiti i na Hrvatsku. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će na tome inzistirati, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je da su Haagu još 2003. dostavljene preslike naših optužnica za napade na Zadar. Požegu i hidrocentralu Peruču te presuda za zločine u Kijevu, odnosno da Haag raspolaže potrebnim dokazima. No je li rok od sedam dana dovoljan, odnosno hoće li Sud odobriti novo proširenje optužnice u vrijeme svoje “izlazne strategije” ostaje da se vidi.

Iz Haaga je došla i vijest da je oformljeno raspravno vijeće koje će voditi Mladićev predmet. U vijeću su se našli suci Christoph Flügge, Alphons Orie i Bakone Justice Moloto. Sastav baš ne ulijeva nadu s obzirom da je predsjedavajući njemački sudac Flügge u rujnu 2009. uklonjen iz raspravnog vijeća sa suđenja Karadžiću, nakon intervjua u “Der Spiegelu” u kojem je ustvrdio kako je termin “genocid” nepotreban za zločine u Srebrenici, te da se oni mogu definirati i kao “masovno ubojstvo”

Ključne riječi

Komentara 190

OB
-obrisani-
01:36 28.05.2011.

Još proučava 389 pukovniju........ Cijelo poslijepodne i noć Kad nešto želi znati , vidiš koliko se dugo educira....

OB
-obrisani-
01:37 28.05.2011.

derane, a supruga Zar ona ne priča s tobom?

OB
-obrisani-
01:36 28.05.2011.

Podi je napisao/la: derane, ja mislim da si ti zreo za jednu ljubavnicu ma imam...al ona samo hoće ...fiziku......a ja bi da pričam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije