Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Italiji uhićeno 18 osoba osumnjičenih za terorizam

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano prokomentirao je protuterorističku operaciju kako ona dokazuje da je Italija „sposobna zaustaviti i razbiti mrežu mogućih terorista i krijumčara osobama“.
24. travnja 2015. u 15:30 6 komentara 708 prikaza
talijanska policija
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell

Talijanska policija uhitila je u petak 18 osoba pod sumnjom da pripadaju međunarodnoj terorističkoj mreži vezanoj za Al-Qa'idu.

Protuteroristička istraga krenula je iz Sassarija na Sardiniji, a jedna od osoba uhićena je u mjestu Sora na oko 60 km južno od Rima.

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano prokomentirao je protuterorističku operaciju riječima da ona dokazuje da je Italija „sposobna zaustaviti i razbiti mrežu mogućih terorista i krijumčara osobama“.

Podsjetio je i kako je iz Italije protjerano 33 osobe koje su poticale na džihad. 

Operativna baza navodne terorističke jezgre bila je na Sardiniji, a među uhićenima ima i onih koji su organizirali atentate protiv vlade u Pakistanu. Među uhićenima su i osobe koje su organizirale napad na tržnicu Meena Bazar u Peshawaru 2009. u kojem je poginulo više od sto osoba.

Dvije od uhićenih osoba bile su čuvari mjesta na kojem se skrivao Osama bin Laden u Pakistanu.

Među uhićenima su i dvije osobe za koje se smatra da bi mogle biti kamikaze i da je u ožujku 2010. godine bio pripreman samoubilački napad na Vatikan. Na konferenciji za novinare u tužiteljstvu u Cagliariju je predstavnik protuterorističke istrage, Mario Carta, kazao kako za pripremani atentat na Vatikan još "nema dokaza, već postoje samo naznake".

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je rekao kako je riječ "samo o pretpostavci koja nije imala nikakvi slijed". Vatikan je dakle miran, a državni tajnik kardinal Pietro Parolin kaže: "Svi smo izloženi i svi se plašimo, ali je Papa jako miran. Dovoljno je vidjeti na koji se način susreće s osobama, vedro i mirno".

>>Tunižani žele zemlju osloboditi od napasti terorizma

>>ISIL-u i Al-Qa'idi teroristi iz BiH slali kodirane šifre, čeka ih 30 godina zatvora

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • ikonoklast:

  ali neka bude jasno da je to u italiji unosan posao uvoz prognanika iz afrike jer se tako zgrću milijarde iz državnih fondova dakle članak za neznalice

 • matija njavro:

  obrijat brade i fino natjerat da uzgajaju svinje na robiji i to doživotnoj....ajde prijo kakav džihad pazi da ti ne bi digli nove križare dajte se smirite više....

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  a da malo pojasne, koliko je tih terorista bilo među izbjeglicama s čamaca?... da se opet prisjetimo, muslići su bacali kršćane s brodica u more, jer im se nekaj nije svidjelo na njima, a mi primamo takve?...