Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISELJAVANJE

U Irsku lani otišlo 5500 Hrvata: 'Ne pada mi na pamet vraćati se'

Dublin
Foto: Reuters/PIXSELL
16.03.2016.
u 11:17

Samo je stotinjak onih koji nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku

Prošle su godine u potrazi za boljim životom u Irsku iz Hrvatske otišle 4342 radno sposobne osobe, a u siječnju ove godine otišlo ih je još 396, piše Glas Slavonije. Mnogi od njih poveli su i djecu pa se pretpostavlja da se samo lani iz Hrvatske u Irsku odselilo oko 5500 osoba.

Samo je stotinjak onih koji u Dublinu, Corku, Limericku ili Galwayu, gdje su najveće hrvatske “kolonije” radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku.

Ivan je iz Osijeka u Cork otišao 2015. godine, u međuvremenu se preselio u Dublin i kaže da se ne želi vraćati u Hrvatsku.

- Irska je multikulturalna i uglavnom prema strancima prijateljska zemlja, no uvijek ima izuzetaka, rekao bih tu i tamo neka budala, kao i svuda u svijetu. Troškovi tjedne kupnje u samoposluživanju za nas troje tada su bili oko 100 eura, s tim da se u prosjeku trošilo još dvadesetak eura tjedno na neplanirane izdatke ili namirnice koje moraju biti dnevno svježe. Stan smo plaćali 350 eura po osobi, a režije su ukupno bile oko 200 eura. Moja plaća je tada bila oko 1300 eura i s obzirom na situaciju iz koje sam došao u Irsku znao sam da se moj san počeo ostvarivati i da može biti samo još bolje. S vremenom sam se preselio u Dublin, pronašao posao za koji me mjesečno plaćaju 2100 eura i ne pada mi na pamet vraćati se u Hrvatsku - komentirao je Osječanin Ivan za Glas Slavonije.

>> Zemlja u koju posljednjih mjeseci stižu stotine Hrvata: Siromašnih sve više, a ekonomija raste

Komentara 12

OK
okvarbudovič
12:12 16.03.2016.

tko ih j..e na k se ne vraćaju.treba im oduzeti državljanstvo.

BH
bijela_hrvatska
12:03 16.03.2016.

Ooooo, itekako će vam pasti na pamet vratiti se... nek samo malo prođe par godina... i daj vam Bog onda i tu mogućnost da se vratite... pitanje je samo da li ćete se imati kamo vratiti... posebno ako i većina drugih Hrvata bude ovako "preuzetno voljela" Hrvatsku.

TH
than
12:16 16.03.2016.

Za razliku od nasih nesposobnih politicara koji imaju vremena, a placa ide i kada ne radis, zivot ne ceka... Mozda su trebali ostati tu i nadati se da ce naci posao gdje prvu placu nece cekati mjesecima, ako je i docekaju. Naravno kao i sve, zakoni su mrtvo slovo na papiru, a te tzv poduzetnike aka robovlasnike nitko ne kaznjava za nista, a zavod za nezaposljavanje takvima salje radnike. Takva je vecina slobodnih radnih mjesta kod nas, nazalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije