Naslovnica Vijesti Svijet

U Iraku ubijen lider ISIL-a za južni Tikrit Abu Hamza Al-Abadi

Iračke snage oslobodile su izuzetno važna strateška područja na istoku pokrajine Salahudin, Almaabdi, Mubarak Al-Farhan i Busaid te na taj način uspjeli prekinuti komunikacije između gradova Tikrita i Kirkuka
04. ožujka 2015. u 22:20 16 komentara 12100 prikaza
Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Iračke snage nastavile su sa ofanzivom naziva „Postupanje prema zapovijedima Božjeg poslanika“  kojom žele preuzeti Tikrit. U tri dana žestokih borbi u kojima je ubijeno i ranjeno oko 250 pripadnika ISIL-a, među njima mnogi visoki dužnosnici ISIL-a , među njima i lider ISIL-a za južni Tikrit kao i strateg za otmice i samoubilačkih napada Abu Hamza Al-Abadi, dok su ostali dužnosnici terorističke skupine, koji su brijali svoje brade i promijenili odjeću, sa ostalim izbjeglicama napustili grad. Ostali borci ISIL-a , koji nisu streljani od strane svojih zapovjednika zbog napuštanja položaja uspjeli su se povući kroz Huweijah u planine Hamreen. Poznato je kako je Hamreen veliki planinski lanac, koji se nalazi na granici Irana i Iraka i koji je tradicionalno skrovište kriminalaca i ubojica, a sada boraca ISIL-a.

U međuvremenu iračke snage oslobodile su izuzetno važna strateška područja na istoku pokrajine Salahudin, Almaabdi, Mubarak Al-Farhan i Busaid te na taj način uspjeli prekinuti komunikacije između gradova Tikrita i Kirkuka. Isto tako, iračke snage zauzele su i nekoliko važnih strateških mjesta u Samari i Diyali. Prekinuli su sve komunikacije između ta dva grada što im je i prioritet, prekinuti sve komunikacije između gradova u kojima se nalazi ISIL. General Abdul Amir al-Zaidi, zapovjednik područja obale Tigrisa kazao je za Večernji list kako iračke snage napreduju na frontovima nedaleko od Tikrita.

– Još nismo ušli u sami grad, gdje smo sigurni da nas očekuje teška borba. Tikrit je najveći grad koji smo do sada pokušali povratiti iz ruku ISIL-a i koji je pun boraca te terorističke skupine ali i mnogo civila koji nisu uspjeli napustiti grad. Najviše nas brine velika količina eksploziva postavljenog po gradu na svim mjestima što je i usporilo naš ulazak u grad. Želimo svesti žrtve na minimum te smo zbog toga poslali ispred jedinicu za razminiravanje – istaknuo je General Abdul Amir al-Zaidi.

Oslobađanje Tikrita biti će vjetar u leđa iračkoj vojsci s obzirom da su mjesecima pokušavali napraviti proboje na sjeveru Iraka, gdje su zabilježili ključne pobjede protiv ISIL-a, no Tikrit im je do sada najteža meta.

>> Konačni udar na džihadiste: Kalifat na izdisaju

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Evo, ne smijem napisati da mi je drago sto je taj dobar covjek napokon otisao k svom alahu jer ce to u vecernjem odmah biti tretirano kao govor mrznje...

 • pacoje:

  irone ,,a ti ces ovako ako nastavis k`vragu,a zatim pakao snjim

 • ravnica1:

  Hasan opet navija za svoje sijite. Tikrit je sunitski grad i napada ga sijitska iracka vojska potpomognuta Irncima sijitima. Nazvati ovo "oslobadjanjem" je isto kao reci da su Srbi "oslobodili" Vukovar.