Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokracija u Indiji

U Indiji izglasan zakon po kojem u parlamentu mora biti trećina žena

indija
09.03.2010.
u 17:01

Protiv zakona je bila oporba koja je bojkotirala glasovanje - njihov je glavni zahtjev bio da se onemogući ulazak u parlament ženama iz nižih kasta i muslimankama.

Gornji dom indijskog parlamenta izglasao je zakon prema kojemu u parlamentu mora biti najmanje trećina žena. Ova zakonska odredba odnosi se i na zakonodavna tijela saveznih država. Iako je zakon dobio komotnu većinu, njegovo donošenje izazvalo je velike političke napetosti, čak tolike da su dvojica oporbenih zastupnika suspendirana. Oporba, koja se protivi zakonu, bojkotirala je glasovanje. Uoči samoga glasovanja bilo je i nereda u samoj dvorani, pa su zaštitari morali neke zastupnike izbaciti van kako bi se zasjedanje moglo nastaviti. Cilj je oporbe bio da se ženama iz nižih kasta i muslimankama onemogući ulazak u parlament.

Ovaj je zakon predložen još 1996. godine, no do sada nikada nije bilo dovoljno zastupnika da se on izglasa. Trenutačno u oba doma ima oko deset posto žena, a u parlamentima saveznih država ti su postoci puno niži. Sonia Gandh, predsjednica Kongresne stranke, kazale je da se radi o izuzetno važnom zakonu koji će biti "veliki dar ženama Indije". Zakon je prošao upravo zato što ima podršku koalicije kojoj na čelu stoji Kongresna stranka. I premijer Manmohan Singh kazao je da se radi o povijesnom zakonu koju će omogućiti da više žena sudjeluje u vlasti i da se bolje poštuju njihova prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije