Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prgomet u Most?

Preslagivanja na desnici: U ime obitelji Željke Markić izlazi na parlamentarne izbore

Željka Markić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
17.04.2015.
u 11:08

Most okuplja ekipu za sve izborne jedinice

Iako je uoči parlamentarnih izbora nastala gužva na ljevici jer su se u zadnje vrijeme pojavile i nove stranke i novi pokreti, ne spavaju ni na desnici. Unatoč tome što je HDZ okupio veliku prijeizbornu koaliciju koju čini osam stranaka, i izvan tog bloka na desnom centru ostalo je još igrača koji će “pojesti” HDZ-u pokoji postotak glasova.

Hoće li postati stranka

Potpuna je novost da na parlamentarne izbore izlazi i inicijativa U ime obitelji, čija je čelnica Željka Markić. Potvrdio nam je to jučer Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima te konzervativne građanske inicijative. Trenutačno U ime obitelji pregovara i okuplja ljude s kojima će izaći na izbore, a Planinić kaže da ih političari, kao ni oni koji su nekad sudjelovali u vlasti ili pak bili umiješani u neke afere, ne zanimaju. Hoće li U ime obitelji prerasti i u političku stranku ili će na izbore kao lista građana, ostaje za vidjeti. Da ekipa koja je uspjela ubaciti definiciju braka u Ustav kako bi se spriječili gay brakovi ima i političkih ambicija, bilo je jasno kada je pokrenula referendum o izmjenama izbornog zakona. Taj je projekt propao jer nisu uspjeli skupiti dovoljan broj potpisa. Propašću tog referenduma potamnila je i “zvijezda” Željke Markić koja je slovila za kraljicu referenduma. I dok je za prvi referendum bila u “velikoj ljubavi” s HDZ-om, čija joj je stranačka infrastruktura i prvi operativac Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, velikim dijelom (ako ne i presudnim) pomogla u prikupljanju potpisa za referendum, ta je idila pukla kada je Ž. Markić htjela mijenjati izborna pravila.

HDZ ne vidi protivnika

HDZ joj je okrenuo leđa, a čuli su se i komentari da je Ž. Markić ponio uspjeh referenduma pa je postala “nerealna”. Iako u HDZ-u tvrde da im U ime obitelji ne predstavlja nikakvu opasnost jer nema svoju infrastrukturu na terenu, ipak bode oči da je zadnjih dana baš s portala sklonog HDZ-u krenuo napad na Željku Markić koju se prikazalo, gotovo, kao protudržavnu obavještajku.

Ekipa koja uz HDSSB jedina možda ima snagu među razasutom dječicom na desnici izvan HDZ-ova tabora nešto napraviti na izborima je Most nezavisnih lista. Jučer je i službeno predstavio svoju platformu i najavio definitivan izlazak na parlamentarne izbore, i to u svim izbornim jedinicama. Osim idejnog tvorca, metkovskog gradonačelnika Bože Petrova, za sada je sigurno da Most na izbore ide s omiškim gradonačelnikom Ivanom Kovačićem, načelnikom Tompojevaca Tomislavom Panenićem i načelnicom Gradeca Ljubicom Ambrušec, ali svakim danom pridružuje im se, kažu, sve više načelnika i vijećnika po cijeloj Hrvatskoj.

S konferencije na kojoj su se jučer i predstavili čelnici Mosta pozvali su u svoje redove sve koji žele mijenjati državu i društvo nabolje da im se pridruže jer oni nude rješenje, nisu, kažu, kukavice i ne bježe od problema.

– S nama mogu svi pojedinci koji se do sada nisu ukaljali. Najvažnije su nam osobe, a stranke ne dolaze u obzir. Ideologija nas ne zanima. Bitno nam je da se slažemo u gospodarskim temama – poručio je Božo Petrov. Ne krije da Most već naveliko pregovara s mnogim pojedincima. Vrlo vjerojatno je da će se Mostu pridružiti i bivši HDZ-ovac Drago Prgomet, ali i splitska gradska vijećnica Marijana Puljak. Iako se pisalo da je Most i u pregovorima sa Živim zidom, do danas ništa nisu definirali. S druge strane Petrov ne krije da nikakve koalicije sa Željkom Markić ili Ružom Tomašić ne dolaze u obzir. Tomašić i njezina Hrvatska konzervativna stranka još se nisu odlučili kako će na izbore.

– Mudro šutim do izbora. Nemam ništa protiv suradnje s HDZ-om, ali temelj bilo kakve koalicije bit će izborni program – rekla je R. Tomašić. HDSSB na izbore izlazi sam. U HDZ-u kažu da nijednu od stranaka na desnici, a koja nije s njima u savezništvu, ne smatraju ozbiljnim protivnikom.

>> Markić: Nisam razgovarala o suradnji s Ružom Tomašić

Komentara 99

ZO
zoom
11:49 17.04.2015.

podrška U ime obitelji! napokon netko tko misli na narod, a ne samo na sebe!

GI
gismund
11:46 17.04.2015.

podrška gđi. Markić i U ime obitelji!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:15 17.04.2015.

Kada vidimo Hrvatsku "ljevicu", bilo kakva desnica je melem na ranu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije