Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborno zakonodavstvo

U ime obitelji: Prikupili smo 150 tisuća potpisa za referendum

U ime obitelji
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/7
26.09.2014.
u 16:06

– Volonteri iz cijele Hrvatske javljaju nam da ih policija legitimira i raspituje se o broju skupljenih potpisa – kazao je član Organizacijskog odbora Ivan Munjin

U prva četiri dana, građanska inicijativa "U ime obitelji", prikupila je 150 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, kazali su danas iz Inicijative.

– U obzir nisu uzete 3 županije za koje nacionalna koordinacija još nije primila podatke, a volonteri nas izvješćuju kako se broj građana koji se izjašnjavaju o referendumu povećava iz dana u dan. Izjašnjavanje birača o referendumu omogućuje više od 2500 volontera koji velikodušno daruju svoje vrijeme – rekla je Ana Marija Marković, članica nacionalne koordinacije.

Traže nadzor gradskih vlasti

Ustavnom sudu predali su prijedlog za nadzor na ustavnosti i zakonitosti postupanja nekih gradova, među kojima su Split, Karlovac, Rijeka, Virovitica i drugi jer tvrde da su njihove vlasti "neosnovanim naplatama javnih površina i nedopuštanjem lokacija izjašnjavanja faktično onemogućili i suzili mogućnost izjašnjavanja o inicijativi 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'".

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Napomenuli su da im je SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar dopustio samo četiri od 80 zatraženih lokacija za izjašnjavanje birača. Od Ustavnog suda traže i da se očituje koliko točno građana predstavlja 10 posto birača. - Volonteri iz cijele Hrvatske javljaju nam da ih policija legitimira i raspituje se o broju skupljenih potpisa. Smatramo da ovakvo neosnovano ponašanje policije ima za cilj zastrašiti naše volontere i time otežati građanima da svojim potpisom zatraže raspisivanje referenduma o demokratizaciji izbornog sustava - kazao je član Organizacijskog odbora Ivan Munjin.

>>Klemm i Deur podržali referendumsku inicijativu 'U ime obitelji'

>>D. Zelić: Još se ne zna tko financira Ž. Markić

>>Nije HDZ na referendumu 
nastradao jer se kockao, nego zato što se vadio

Komentara 90

SS
sokac sa drave
16:14 26.09.2014.

Kontroliraju dabome,jos malo pa ce i pendreci raditi ,a naivni Hrvati mislili da su izabrali demokraciju.

SA
samoborka
16:31 26.09.2014.

Jasan znak...Potpisujte to obavezno!!! A ovi koji su protiv potpisivanja su isti oni koji su najzesci kriticari svega u Hr a ne izlaze na izbore, ne prikljucuju se prosvjedima, i vjecni traze izlike za to.

CR
CroHR123
16:33 26.09.2014.

Nevjerojatno za čime političari sve posežu kako bi ograničili najosnovnija građanska prava u našoj vlastitoj zemlji! Kako može biti normalno ljudima ograničiti broj štandova koji nikome ne smetaju, a istodobno blokirati cijela središta gradova kada političarima to odgovara?! Eto još jednog razloga za potpisati - da budete sigurni da nam više nikada neće upravljati oni koji su spremni ići tako daleko da pomišljaju na ograničavanje demokracije, uvođenje moratorija i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije