Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendumske inicijative

U ime obitelji poziva saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu

Ivan Munjin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.01.2019.
u 12:11

Ivan Munjin kaže kako je prijedlog HDZ-ova zakona zapravo prijepis SDP-ova, kojemu se HDZ prije tri godine protivio i protiv kojeg je glasovao u Saboru

Udruga U ime obitelji pozvala je u srijedu saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu ističući da se ne smije izjednačiti financiranje političkih stranaka i referenduma jer bi to dovelo do onemogućivanja građana da financiraju referendumske inicijative.

Predstavnici udruge su na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, gdje bi se danas trebalo u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu zakona, istaknuli da se referendumske inicijative uglavnom financiraju malim donacijama velikog broja građana, a prema prijedlogu svaki bi donator morao dodatno pisati izjavu "da nema dugovanja prema državi ili prema vlastitim radnicima, ako se radi o pravnoj osobi".

To znači da bi građani morali izdvojiti dodatno vrijeme i novac da izjavu napišu i ovjere kod javnog bilježnika, bez čega bi referendumska inicijativa novac morala poslati u državni proračun.

Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge, ocijenio je kako se takvim zakonskim prijedlogom želi spriječiti da građani doniraju referendumske inicijative, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje se dijelom financiraju iz proračuna.

HDZ se protivio SDP-ovu zakonu, a sada ga prepisuje

Munjin kaže kako je prijedlog HDZ-ova zakona zapravo prijepis SDP-ova, kojemu se HDZ prije tri godine protivio i protiv kojeg je glasovao u Saboru.

"Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a referendum uspoređujete s političkom utakmicom, što nije korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon. Tako je HDZ govorio prije tri godine, a danas u proceduru pušta isti zakon", istaknuo je Munjin.

Na pitanje što im ne odgovara, ako je zakonom propisano da se za donacije više od 5000 kuna mora potpisati ugovor, što vrijedi i za izbore i za referendume, Munjin je rekao kako se na građane ne bi trebalo stavljati jednaka opterećenja kao na političke stranke.

"Političke stranke i građanske inicijative se razlikuju. Stranke postoje cijelu godinu, a 2016. godine financirane su sa 150 milijuna kuna iz proračuna. Državno izborno povjerenstvo preporučuje da se ista opterećenja ne stavljaju na građane i na stranke".

Istaknuo je da načelno nemaju ništa protiv objavljivanja imena donatora, ali je nepotrebno za javni interes da se objavljuju imena donatora 50 ili 100 kuna.

"Zakon je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes narodnih referenduma, nakon što su pokušali opstruirati inicijativu Narod odlučuje", ustvrdio je Munjin.

Komentara 7

DO
dom7
14:30 30.01.2019.

Dolaze izbori , pa narode ne biraj hdz ili sdp to su blizanci!

GO
goran2hr
12:53 30.01.2019.

Ono, kada HDZ želi uvesti zakon kojega je predložio SDP, a u zajedničkom cilju konačnog ukidanja narodnih referenduma. Kako će to biti lijepa velika koalicija.

OK
okolo
14:13 30.01.2019.

u ime obitelji, jedina udruga iza koje je narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije