Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U ime obitelji poziva saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu

Ivan Munjin kaže kako je prijedlog HDZ-ova zakona zapravo prijepis SDP-ova, kojemu se HDZ prije tri godine protivio i protiv kojeg je glasovao u Saboru
30. siječnja 2019. u 12:11 7 komentara 165 prikaza
Ivan Munjin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga U ime obitelji pozvala je u srijedu saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu ističući da se ne smije izjednačiti financiranje političkih stranaka i referenduma jer bi to dovelo do onemogućivanja građana da financiraju referendumske inicijative.

Ministar Kuščević osvrnuo se na pitanje ratne odštete Novi zakoni Ministarstva uprave Kuščević 500 radnih mjesta u državi svodi na 60

Predstavnici udruge su na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, gdje bi se danas trebalo u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu zakona, istaknuli da se referendumske inicijative uglavnom financiraju malim donacijama velikog broja građana, a prema prijedlogu svaki bi donator morao dodatno pisati izjavu "da nema dugovanja prema državi ili prema vlastitim radnicima, ako se radi o pravnoj osobi".

To znači da bi građani morali izdvojiti dodatno vrijeme i novac da izjavu napišu i ovjere kod javnog bilježnika, bez čega bi referendumska inicijativa novac morala poslati u državni proračun.

Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge, ocijenio je kako se takvim zakonskim prijedlogom želi spriječiti da građani doniraju referendumske inicijative, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje se dijelom financiraju iz proračuna.

Referendum - građani će moći provjeriti potpise STROGE MJERE ZA SIGURNU SOBU Ovo su uvjeti pod kojima će se smjeti ući u APIS i provjeravati potpise za referendum

HDZ se protivio SDP-ovu zakonu, a sada ga prepisuje

Munjin kaže kako je prijedlog HDZ-ova zakona zapravo prijepis SDP-ova, kojemu se HDZ prije tri godine protivio i protiv kojeg je glasovao u Saboru.

"Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a referendum uspoređujete s političkom utakmicom, što nije korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon. Tako je HDZ govorio prije tri godine, a danas u proceduru pušta isti zakon", istaknuo je Munjin.

Na pitanje što im ne odgovara, ako je zakonom propisano da se za donacije više od 5000 kuna mora potpisati ugovor, što vrijedi i za izbore i za referendume, Munjin je rekao kako se na građane ne bi trebalo stavljati jednaka opterećenja kao na političke stranke.

Milan Bandić U IME OBITELJI 'USKOK 4 godine na trošak građana vodi politički proces protiv U ime obitelji'

"Političke stranke i građanske inicijative se razlikuju. Stranke postoje cijelu godinu, a 2016. godine financirane su sa 150 milijuna kuna iz proračuna. Državno izborno povjerenstvo preporučuje da se ista opterećenja ne stavljaju na građane i na stranke".

Istaknuo je da načelno nemaju ništa protiv objavljivanja imena donatora, ali je nepotrebno za javni interes da se objavljuju imena donatora 50 ili 100 kuna.

"Zakon je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes narodnih referenduma, nakon što su pokušali opstruirati inicijativu Narod odlučuje", ustvrdio je Munjin.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • dom7:

    Dolaze izbori , pa narode ne biraj hdz ili sdp to su blizanci!

  • goran2hr:

    Ono, kada HDZ želi uvesti zakon kojega je predložio SDP, a u zajedničkom cilju konačnog ukidanja narodnih referenduma. Kako će to biti lijepa velika koalicija.

  • okolo:

    u ime obitelji, jedina udruga iza koje je narod