Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj nibs

U HZMO-u opet sudionici afere, zavod oštećen za 318.000 kn

'22.12.2008., Zagreb - Erste Banka. Snimanje ilustracije - koristenje usluga banke i komunikacija s osobnim bankarom. Photo: Davor Puklavec/24sata'
Davor Puklavec/PIXSELL
09.01.2013.
u 22:27

Sadašnji ravnatelj Srećko Vuković bio je šef HZMO-a kad su tvrtki NIBS preplaćivani računi, radi čega su podignute i optužnice

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje preplatio je uredsku opremu koju je nabavljao 2003. i 2004. godine od tvrtke NIBS za 318.918 kuna zbog čega su odgovorni u Zavodu završili na sudu. No svi uključeni u taj slučaj nakon promjene vlasti početkom ove godine ponovno rade u Zavodu.

Kolika je šteta?

Slučaj NIBS se, naime, dogodio kad je ravnatelj HZMO-a, u vrijeme Račanove vlade, bio Srećko Vuković, kojega je Kukuriku koalicija kad je došla na vlast ponovno postavila u fotelju prvog čovjeka toga zavoda.

U HZMO-u od kraja prošle godine ponovno je zaposlen i Damir Žalac, koji je 2003. i 2004. godine bio načelnik Odjela održavanja i nabave HZMO-a i protiv kojega je bivši ravnatelj Zavoda Mile Rukavina na temelju nalaza unutarnje kontrole podnio kaznenu prijavu za slučaj NIBS.

HZMO je potpisao 2002. i 2003. godine dva ugovora za nabavu uredske opreme s tvrtkom NIBS, a cijene robe u ugovoru bile su fiksne. No NIBS je Zavodu fakturirao cijene robe više od ugovorenih i ti iznosi uredno su plaćani bez provjere.

Tako je, primjerice, toner plaćan 2476 kuna, iako mu je ugovorena cijena bila 816 kuna. Unutarnja kontrola HZMO-a utvrdila je da je tako Zavod oštećen za čak 523.972 kune. Žalcu se pak stavljalo na teret da nije ovjeravao račune NIBS-a i utvrđivao njihovu vjerodostojnost i iznose sukladne ugovoru, premda je bio odgovorna osoba.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je pak za slučaj NIBS podiglo optužnice protiv zaposlenika Zavoda Zdenka Prgometa, Zorice Franjić i Nataše Pleić, kontrolora u Odjelu nabave, dok je odbacilo kaznenu prijavu protiv Žalca i Marije Crnjak-Habek, pomoćnice ravnatelja za Sektor upravljanja i gospodarenja imovinom. Bila je podignuta optužnica i protiv direktora NIBS-a Branka Stanića, no on je oslobođen krivnje sudskom presudom 2011. godine.

U HZMO-u pak tvrde da je Općinsko državno odvjetništvo prvotno teretilo Stanića da je stekao protupravnu korist od 388.209 kuna, a da je potom taj iznos izmijenio u 35.576 kuna, i to temeljem vještačenja. No to se ne podudara s podacima tužiteljstva jer su nam u ODO-u Zagreb kazali da je šteta za HZMO utvrđena nalazom vještaka procijenjena na 318.918 kuna.

U HZMO-u su nam isto tako ustvrdili da je kazneni progon protiv Prgometa, Franjić i Pleić obustavljen jer je ODO odustao od toga. No u ODO-u su nam kazali da je kazneni postupak protiv te trojke obustavljen jer je nastupila apsolutna zastara.

Nezakonit otkaz

Za tu trojku u HZMO-u kažu pak da im je zbog slučaja NIBS upućeno upozorenje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa i mogućnost otkaza ugovora o radu.

Za povratak Žalca u HZMO u Zavodu kažu da je on dobio pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj je otkaz koji je dobio proglašen nezakonitim i da su ga morali vratiti na isto ili slično radno mjesto na kojem je radio prije otkaza.

S obzirom na to da je mjesto načelnika Odjela nabave bilo popunjeno, navode u Zavodu, Žalac je potkraj prošle godine vraćen na radno mjesto koordinatora u Odjelu gospodarenja nekretninama, a zatim je imenovan i načelnikom tog Odjela.

Komentara 14

DH
dalibor.hren
22:36 09.01.2013.

Nemojte više pisati o sići.

JA
jamanuša
23:43 09.01.2013.

,,," Bog te sačuvao kuge, rata i socjal demokrata ".

DU
Deleted user
22:59 09.01.2013.

Pa to je već dokazan kadar čemu uzimati nove... Kao i onaj Antešić s Raba što je teti plaćao dom... "Šta vam je, nismo mi HDZ" reče jedan rijetko iskren i pošten čovjek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije