Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIŽNI PUT Glavni državni odvjetnici Hrvatske i Slovenije na stratištu u rovu Barbara

U Hudoj Jami 7000 tijela?

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
20.03.2009.
u 14:14

Ušli smo pet metara u dubinu hodnika rova Barbara u Hudoj Jami i imamo 120 označenih tijela. Sve su muškarci. Što dublje idemo, sloj tijela sve je dublji, pa pretpostavljamo da je u hodniku 400-500 posmrtnih ostataka – kazao je  Jože Balažic s Instituta za sudsku medicinu u Ljubljani te ustvrdio da je hodnik najvjerojatnije mjesto s najmanje tijela u rovu Barbara: – Tu su dvije jame duboke 45 i široke šest metara. Prema spoznajama koje imamo, te su dvije rupe pune.

U svaku od njih zasigurno stane po 1000 posmrtnih ostataka. Međutim, prema neslužbenim proračunima, u svakom oknu lifta nalaze se posmrtni ostaci oko 3500 ljudi o kojima istražitelji još uvijek ne znaju baš ništa. Nepoznato je čak i vrijeme kada su svi ti ljudi, najvjerojatnije Slovenci, Hrvati, Crnogorci, ubijeni, ne zna se je li riječ o civilima ili vojsci... Potvrdili su to glavna državna odvjetnica Slovenije Barbara Brezigar i njezin hrvatski kolega Mladen Bajić nakon jučerašnjeg sastanka u Laškom nakon kojega je Bajić obišao masovnu grobnicu u Hudoj Jami.

Šokiran viđenim
– Ono što sam vidio užasno je. To je nemoguće opisati. Kad sam ulazio, nisam mogao misliti da je prizor baš takav. Moram priznati da sam potresen onime što sam vidio i što sam čuo od slovenskih kolega. Sve nas, a pogotovo njih, čeka jako velik posao – kazao je nakon izlaska iz rova tužitelj Bajić uz napomenu da rov Barbara pokazuje besmislenost rata te upozorava da se krivci moraju kazniti, makar i ovako, na kraju.

Tijela koja forenzičari označavaju i slažu smještaju se u napuštenu strojarnicu, a nakon toga znanstvenici će pokušati utvrditi o kome je riječ iako za pojedinačnu identifikaciju gotovo i nema izgleda. B. Brezigar i Bajić istaknuli su da će Hrvatska i Slovenija raditi zajedno na otkrivanju zločina nedaleko od Laškoga. U Sloveniju se, istaknula je B. Brezigar javljaju Hrvati, Bošnjaci te Crnogorci i Slovenci koji su spremni dati uzorak DNK kako bi se otkrilo je li u Hudoj Jami skončao netko iz njihove obitelji.

Ključne arhive
Hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić napomenuo je da je hrvatska strana ispitala nekoliko osoba u vezi s okolnostima u kojima su se dogodile masovne egzekucije u Hudoj Jami.

– Nije riječ o očevicima, nego o svjedocima koji tumače okolnosti u to vrijeme – istaknuo je Bajić te najavio da će uskoro pozvati preživjelog Želimira Kužatka da dade iskaz. Njega je spasila jedna partizanka. B. Brezigar i Bajić oslanjaju se na slovenske, hrvatske i britanske arhive u kojima bi mogli biti spisi ključni za otkrivanje identiteta žrtava i egzekutora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije