Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatsku preseljena šesta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske

"Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u rješavanju migracijskog izazova", navodi se u priopćenju MUP-a
30. svibnja 2019. u 23:17 21 komentara 1869 prikaza
Sirijske izbjeglice vraćaju se kući iz Libanona
Foto: MARWAN NAAMANI/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U sklopu europskog programa preseljenja u Hrvatsku je pristiglo 50 sirijskih izbjeglica iz Turske, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pojašnjavajući kako se radi o šestoj skupini izbjeglica koje su se do sada u Hrvatsku preselile na temelju kvota iz Vladinih odluka.   

BUDIMPEŠTA Pojavila se nova snimka: Kruzer je gurao brodicu sve dok se nije prevrnula

Tijekom 29. i 30. svibnja u Hrvatsku je iz Turske u okviru europskog programa preseljenja pristiglo 50 sirijskih izbjeglica, navode iz MUP-a. Do sada su iz Turske u Hrvatsku preseljene ukupno 202 sirijske izbjeglice, a tijekom srpnja odnosno kolovoza očekuje se dolazak još 51 sirijske izbjeglice, čime će Hrvatska ispuniti kvote temeljem odluka Vlade iz 2015. i 2017. godine te preseliti ukupno 253 izbjeglica.

"Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u rješavanju migracijskog izazova", navodi se u priopćenju MUP-a. 

Kao i u prethodnim dolascima preseljenih sirijskih izbjeglica, i ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo, navode iz MUP-a te dodaju da se izbjeglice smještaju u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini te prolaze proceduru uzimanja zahtjeva i donošenja odluke o odobravanju statusa.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

"Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, Preporukama Europske komisije i Odlukama Vlade", poručili su iz MUP-a.

Dodali su i kako preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, zakonit i siguran dolazak u države članice EU-a gdje im se osigurava potrebna zaštita.
MUP podsjeća da je preseljenje izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te alat za upravljanje migracijama, smanjenje nezakonitih migracija i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • ruzica_mario:

    kakve izbjeglice kad je rat zavrsio..i koliko je zena i djece medju njima?? odvratno sta se radi od ove jadne zemlje

  • zimerman:

    Ako osijete da je im je dobro i da mogu iskoristavati Hrvatski zakon preko noci ce preplavit Hrvatsku . Onda ćemo se mi morati seliti naj vijerovatnije u Mađarsku ako nas prime .

  • yy1:

    Izbjeglice se zaštite i pruži im se sva pomoć koja im je potrebna po završetku rata izbjeglice se vraćaju u svoju zemlju ali ovi ne dok im vlada omogućava proces integracije i davanje azila znači to nisu izbjeglice nego azilanti, ... prikaži još! što znači da EU želi i kod nas da promijeni strukturu stanovništva.