Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interes za prevenciju premali

U Hrvatskoj sve više zaraženih HPV-om

20.04.2016.,Zagreb - II gimnazija, vecernjakova spikaonica - tema HPV.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
29.04.2016.
u 06:54

Cijepljenjem protiv HPV-a i djevojke i mladići mogu se zaštititi od šest vrsta karcinoma

HPV je virus kojim se mogu zaraziti i žene i muškarci. Oni nisu samo prijenosnici, već i sami mogu oboljeti od različitih vrsta karcinoma koje uzrokuje ovaj virus – naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dermatovenerolog Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, na posljednjoj debatnoj “spikaonici” u organizaciji Večernjeg lista “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”.

‘Doktor Google’

Domaćin četvrte “spikaonice” bila je zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina čiji su učenici raspravljali o tome treba li cjepivo protiv HPV-a biti obvezno. Osim dermatovenerologa Skerleva, sudjelovali su i prim. dr. med. Nives Pustišek iz Klinike za pedijatriju, Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, te Dražen Klarić, urednik Večernjeg lista. Negacijska se skupina zalagala za mogućnost slobodnog izbora mladih po pitanju cijepljenja, spolno odgovorno ponašanje, ali i potrebu za redovnim ginekološkim pregledima. Učenici su se dotaknuli i nuspojava cjepiva kojih “doktor Google”, kako ga je nazvao urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, navodi velik broj. – Nuspojave su iznimno rijetke i prolaznog karaktera. Možete, primjerice, osjećati bol na mjestu aplikacije cjepiva protiv HPV-a, mogu nastupiti crvenilo, vrtoglavica ili glavobolja, ali drugih ozbiljnijih nuspojava nema. Ne treba vjerovati svemu što se može pronaći na internetu – objasnila je učenicima prim. dr. sc. Nives Pustišek iz Klinike za pedijatriju – ambulante za dječju i adolescentnu dermatologiju i venerologiju.

– Koliko god bili pažljivi, može doći do situacije u kojoj nećete paziti i zarazit ćete se HPV-om. Bilo bi neodgovorno da ne koristimo besplatno cjepivo kojim možemo spriječiti ozbiljne posljedice poput različitih vrsta karcinoma – objasnili su pripadnici afirmacijske skupine gimnazijalaca.

Prijenos i kontaktom kože

Dr. Pustišek istaknula je da HPV, od kojeg broj zaraženih u Hrvatskoj stalno raste, osim raka vrata maternice uzrokuje rak rodnice i stidnice, rak penisa te anusa i stražnjeg dijela grla i u muškaraca i u žena, što je iznenadilo okupljene učenike. Dr. Skerlev i dr. Pustišek objasnili su da klasičan spolni odnos nije jedini način zaraze, već je moguć prijenos intimnim kontaktom kože o kožu. – Omogućili smo da cjepivo bude dostupno i besplatno u Hrvatskoj i za djevojčice i za dječake prvih razreda srednjih škola. Nažalost, odaziv je vrlo malen. I dalje postoje strahovi zbog neinformiranosti roditelja koji trebaju dati suglasnost za cijepljenje. Zato je ponajprije potrebno educirati roditelje – zaključio je Skerlev.

>> Nije potrebno testirati se na HPV, cijepljenje je sasvim dovoljno 

>> Edukacijom i cjepivom protiv HPV-a

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar abakus
abakus
07:48 29.04.2016.

Tko daje pravo ovoj ekipi prodavača da hoda među djecom i reklamira im nešto što je opasno za njihovo zdravlje pod lažnim tvrdnjama da se time štite od HPV-virusa? HPV virusa koji može zaraziti genitalni trakt ima 49 vrsta, a sami ovi prodavači priznaju da ovo cjepivo navodno štiti od njih 4. Što je s ostalih 45 vrsta tog virusa od kojeg NE štiti? Što je s gonorejom, sifilisom, AIDS-om, klamidijom i drugim spolno prenosivim bolestima od kojih također NE štiti - iako će većina djece nakon jednog ovakvog predavanja zaključiti da mogu slobodno i mirno nakon cjepljenja izaći na tržište seksa? Što je s jednostavnom činjenicom da su spolno suzdržavanje, odabir istog takvog bračnog druga i vjernost jedini koji štite od svih spolno prenosivih bolesti koje se šire među ljudima spolnim odnosima malo s jednim-malo s drugim? Što je k tome s činjenicom da rana izloženost seksualizaciji - što možemo zahvaliti našim medijima kao i ovakvim grupama prodavača koje ovim predavanjima stvaraju buduće kupce svojih faramaceutskih proizvoda - vodi u depresiju, promiskuitet, poremećaje prehrane, alkoholizam i otvaranje svijetu droga te samoubojstva kod onih koji imaju malo osjetljiviji "želudac" i koji na kraju od svega toga "puknu"? Zašto kradete djeci njihovo djetinjstvo, zašto im uzimate njihovu mladost? Sram vas bilo, i ove prodavače laži i smrti i one koji im dopuštaju da idu među djecu kao i medije koji ovakve trgovačke seanse prenose bez ikakve kritike.

MF
martina.fila
09:09 29.04.2016.

ajde nas roditelje educirajte, jeste li ovaj put napravili znanstvenu studiju pa dokazali sigurnost i učinkovitost ovog cjepiva, odnosno usporedili razvoj cijepljene i necijepljene djece? jel i ovaj put potpun sastav cjepiva dio poslovne tajne? može li ovo cjepivo uzrokovati bolest protiv koje se cijepi ili neku drugu bolest? da vidimo što dottore negugl ima za reć

DU
Deleted user
17:13 19.05.2016.

Vau... nemoguće da ima sve više zaraženih, pa kroacija je domoljubna zemlja, nema seksa prije braka i svi stavljaju 6 kondoma i nitko se ne k*** u č*** to nije krščanski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije