Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Više od 18.000 provalnih krađa godišnje, a Hrvati za osiguranje doma godišnje u prosjeku izdvajaju samo 17 eura

Provala
Foto: ilustracija
22.07.2014.
u 12:41

Provalne krađe u kuće i stanove u 2013. godini bilježe porast od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok provale u vikendice također bilježe porast i to od 2,3 posto.

Prema Interpolovim podacima, prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno čak 18.483 provala, od čega njih 6.849 otpada na provale u kuće i stanove te vikendice. Iako brojke upozoravaju, a osiguranje imovine može se ugovoriti već od 1,40 kuna dnevno, prosječni Hrvat za osiguranje imovine izdvaja samo 17 eura godišnje, dok prosječni Europljanin godišnje na osiguranje imovine troši 530 eura.

Provalne krađe u kuće i stanove u 2013. godini bilježe porast od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok provale u vikendice također bilježe porast i to od 2,3 posto. Podaci su to koji upućuju kako je nepovoljna gospodarska situacija dovela do povećanog broja kaznenih djela u kojima se otuđuje imovina.

Savjeti za odlazak na more uglavnom se svode na zatvaranje prozora, zaključavanja vrata, ostavljanja ključa susjedima ili rodbini koji će redovito prazniti poštanski sandučić i slično. Osim prevencije u takvom smislu, postoje ozbiljniji načini zaštite imovine od provalnih krađa, i ne samo od provalnih krađa. Tako, primjerice, uz policu osiguranja domaćinstva dom je osiguran od rizika kao što su požar, oluja, provalna krađa, izljev vode, lom stakla, a vlasnik police osiguran je i od privatne odgovornosti.

Osim navedenih pokrića, uz policu je uvijek moguće ugovoriti dodatna osiguranja za stambeni objekt, električne uređaje, osiguranje od potresa ili osiguranje SOS (za slučaj hitnih intervencija). Tako se, primjerice, za stan od 50 kvadrata, koji uključuje vrhunsko pokriće i za stambeni objekt i za domaćinstvo godišnje treba izdvojiti tek 728,06 kn, odnosno 60,83 kn mjesečno. Vrhunsko pokriće u GRAWE Hrvatska d.d. uključuje cijeli niz  rizika koji prijete domu, a ako osiguranik pak ne smatra potrebnim ugovaranje svih  rizika, uvijek se može odlučiti za standardnu varijantu.

Za stan iste veličine, dakle od 50 kvadrata, u tom će slučaju osiguranik trebati izdvojiti samo 42,17kn mjesečno,

Na službenoj stranici GRAWE Hrvatska d.d. posjetitelji mogu zatražiti informativni izračun prema individualnim kriterijima i tako sebi osigurati bezbrižno ljetovanje.

>>Prevarili djevojčicu da ih pusti u zgradu

>>Trojica maskiranih razbojnika upala u kuću dok je u njoj bio mladić (17)

Komentara 5

BA
bakulušić
16:05 22.07.2014.

Dok smo čuvali svoja seoska imanja i obrađivali njive, nismo kopali po kontejnerima niti smo se plašili gladi, Danas, kada ovisimo o radu kod poslodavca, pogotovu u uvjetima krize u Hrvatskoj pa i u svijetu, onaj koji ostane bez posla ( a kod nas nije rijetkost da bez primanja ostanu i muž i žena ) nema drugog izbora osim da se mota oko kontejnera, počme prositi ili, naprosto, mora krasti. Dakle, za očekivati je da postotak provala i krađa poraste osobito danas kada su na vlasti, što narod kaže, ni torni ni lovni.

SE
sestrićna
13:45 26.07.2014.

promotivni članak..

HR
hrxxx111
12:05 23.07.2014.

hmmm imam 2 tv-a ona debela stara 10a-k godina , jednom slika treperi, komp star 4g, stednjak,hladnjak,kuhinja iz 97´ nakit otisao zbog kojekakvih nepredvidenih troskova. Pa ako ce provaljivati neka ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije