Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP JURATOVIĆ

U Hrvatskoj nema lijevih i desnih. Podijeljena je na one na vlasti i one protiv vlasti

kolinda
Foto: Ured predsjednice RH
1/2
04.08.2015.
u 16:45

Hrvatska politička misao zapela je u kolopletu državno ideoloških nacionalnih podjela prošlog vijeka

Da je u Hrvatskoj provedena revizija povijesti, najviše govori to što Hrvati ni dan danas ne znaju jesu li u II. svjetskom ratu bili pobjednici ili gubitnici, pri čemu se ne propušta sotoniziranje antifašističkog pokreta i njegovih vođa iako su u zapadnoeuropskim zemljama oni još heroji. Sve je to zbog omraze na bivše sisteme zbog iskrivljene revizije povijesti u kojoj su prvo komunisti instrumentalizirali antifašistički pokret u korist svojih političkih interesa, čime danas desne političke strukture nastavljaju iskrivljivanje povijesti tako da, negirajući povijesne činjenice, rehabilitiraju i opravdavaju sablasti fašizma.

Stoga i ne čude brojne reakcije na govor predsjednice Grabar-Kitarović u Izraelu, gdje je izrazila najdublje kajanje zbog svih žrtava holokausta stradalih od kolaboracionističkog ustaškog režima te dodala kako je narod bio obmanut lažima o samostalnosti, te kako ona dolazi iz obitelji antifašista. Predsjednica Grabar-Kitarović pokušava prikazati svijetu da je glas jedne racionalne i razumne Hrvatske, međutim, realna zbilja kod kuće je sasvim drugačija. Strasti i animozitet su se nataložili svih ovih godina te proviruju neprestano i najavljuju neka nova "mračna doba" u kojima caruju etičke, vjerske, nacionalističke strasti, a slabe vrijednosti prosvjetiteljstva.

A upravo su intelektualci iz prošlih režima i sistema oni koji su preko noći od zakletih komunista postali veliki promotori privatizacije i kapitalizma, a neki čak radikalnog nacionalizma. Upravo ti koji su bili ogrezli u onom sistemu danas na isti način žestoko negiraju i iskrivljuju povijesne činjenice te dovode narod do takvog stupnja zbunjenosti da negiraju da se 1941. dogodila okupacija, a 1945. oslobođenje, dok neispričane priče od 1945. nadalje zloupotrebljavaju i koriste za etiketiranje svakog tko im se nađe na putu.

Hrvatska politička misao zapela je u kolopletu državno ideoloških nacionalnih podjela prošlog vijeka, zanemarujući da su se društvene političke klime u svijetu davno promijenile. Odnose unutar demokracije i kapitalizma muče sasvim drugi problemi, tehnološki razvoj 4.0 digitalizacija, ekologija, imigracija, preraspodjela dobara, a u isto vrijeme u Hrvatskoj su skloni naći ustaše i partizane i prepoznati udbaško jugoslavensku zavjeru u svemu i svakomu. Hrvatska nikako da se oslobodi tog tereta prošlosti i zakorači u 21. stoljeće. Ne treba odbaciti sve iz prošlosti, nego ju je nužno stručno obraditi kako nam se povijest ne bi stalno ponavljala.

Posljedice iskrivljivanja činjenica na svojoj koži danas osjećaju najviše hrvatski ljevičari jer se stalno ponavlja mantra da pravi Hrvat vjernik katolik mora biti desničar, a sve ostalo se stavlja pod zajednički nazivnik "loši Hrvati". Zašto je vjernik ljevičar manji patriot čak i od onog desničara koji širi mržnju prema svemu što nije hrvatsko, psuje svetinje, sluša paralelno cajke i Thompsona, ovisno s kim je u društvu, a u isto vrijeme proziva jugonostalgičarima one koji slušaju rock 80-ih i Balaševića. Sve je to zato što nad svakom lijevom opcijom u Hrvatskoj visi sumnja jugonostalgije, a u isto vrijeme nad desnom sablast prošlosti Jasenovca. A zapravo na scenama su lijevi i desni koji su gotovo zamijenili mjesta.

Nema toga što se neće prešutjeti da bi njihova teorija zaživjela u praksi ili, isto tako, nema oružja kojim se neće koristiti da se dođe do vlasti jer u Hrvatskoj nema lijevih i desnih, ostali su samo oni na vlasti i oni protiv vlasti. Hrvatska treba dugoročnu demokratsku politiku argumenata bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti jer to je jedini put da Hrvatska postane modernija, efikasnija i doista pravednija zemlja.

Josip Juratović je prvi i jedini Hrvat u njemačkom Bundestagu, zastupnik SPD-a i jedan je od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj

Josip Juratović*

Komentar 
piše:

Komentara 16

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:06 04.08.2015.

Osuda komunistickog sistema i njegovih zlocina donijet ce slobodu Hrvatskoj i Hrvatima , Mlade generacije moći će konacno naprijed neopterećene povjesnim teretom crvene propagande .

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
17:55 04.08.2015.

Nema zemlje koja je prosla vise zla u zadnjih 100+ godina od Hrvatske! Poceli smo sa Austrijskim totalitarnim Carstvom Franje Josipa u kuk-monarhiji. Nastavili od 1918 u Srpskoj kraljevini SHS monarhije, opet naravno totalitarno. Od 1929 "uzivamo" u Srbo-Jugoslavenskoj hunti do 1941. Onda se djelimo na "ljubitelje" Mussolinija (komu prodajemo cijelu obalu) i kao Hitlerove marionete sa jedne strane a sa druge strane ljubitelje Stalina. Sve najgori totalitarni sistemi i masovni zlocinci u povijesti: Fasizan. nacizam i komunizam. Jedni i drugi cine strahovite zlocine, ovi prvi za vrijeme rata a ovi drugi neposredno nakon rata. Pa onda uzivamo u Titinom totalitarnom komunizmu, koji nas nacionalno opet gura u Srpske pandze. i konacno oslobodjenje i nezavisnost u krvlju 1991-1995 i demokracija. Tri velika, teska rata u 100 godina, jedan zlocinacki, totalitarni sistem do drugog! Koji narod je prosao vece kataklizme od nas? Od povijesti moramo uciti, da se ne ponovi ali najbolje da se okrenenom buducnosti, a povijest ostavimo povjesnicarima, jer previse svjetlih trenutaka nismo bas ni imali, izuzev 1995, sto sada opravdano i slavimo!

Avatar Idler 3
Idler 3
17:19 04.08.2015.

Dost površno napisan članak iako je dotaknul neke bitne činjenice. Hrvati jako dobro znaju svoju povijest sam je problem kaj stavove grupice zatucanih lijevo-desnih autor stavlja u prvi plan !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije