Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekima jedina zarada

U Hrvatskoj na crno radi 8 % radnika, više samo u Letoniji

kuhinja
Foto: Thinkstock
26.03.2014.
u 10:00

U Hrvatskoj 17 posto ispitanika redovito kupuje robu na crno i po tome smo negdje na sredini europske ljestvice.

Samo u Letoniji više je zaposlenih koji dio plaće dobivaju na ruke ili na crno. U toj zemlji na ruke dio plaće dobiva 11, a u Hrvatskoj 8 posto zaposlenih.

Istraživanje Eurobarometra, provedeno u travnju i svibnju prošle godine, pokazuje da prihodi na crno u Skandinaviji čine neznatan dio ukupnog godišnjeg prihoda pojedinaca.

U južnoj, istočnoj i srednjoj Europi takva vrsta prihoda predstavlja znatan dio godišnjih prihoda. Štoviše, velik dio ispitanika odgovorio je da su im prihodi na crno jedino što zarađuju. Odmah iza Hrvatske su Grčka, Slovačka i Rumunjska sa sedam posto te Litva, Bugarska i Mađarska sa šest posto neprijavljenih prihoda.

Motivi za rad na crnu su različiti. Polovica to radi zato što smatra da koristi od ovakvih transakcija imaju obje strane, petina ispitanika tako radi zato što ne može pronaći redoviti posao, a 15 posto je onih koji smatraju da su porezi preveliki i da ih ne treba plaćati.

Drugi dio istraživanja bavio se kupnjom robe i usluga na crno. Tu i ne stojimo toliko loše jer se 17 posto ispitanika u Hrvatskoj izjasnilo da redovito kupuju robu i usluge na crno. Tu prednjači Grčka sa 30 posto i Nizozemska sa 29 posto, a najmanje ovakve robe i usluga kupuje se u Njemačkoj i Poljskoj.

No, razlika između sjevera i juga Europe i ovdje je vidljiva – na sjeveru se na crno plaćaju uglavnom usluge čišćenja kuće i uređivanja vrta, dok se na jugu na crno kupuje razna roba, ali i zdravstvene usluge. Više od 60 posto ispitanih kazalo je da robu na crno kupuje zbog znatno nižih cijena.

>>Kako riješiti problem zapošljavanja na crno? Je li besplatni telefon dovoljan?

>>Mrsić uveo besplatan telefon za rad 'na crno': Država izgubila više od 40 milijardi doprinosa

Komentara 8

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
11:29 26.03.2014.

Rad na crno u mome slučaju potaknut je nemogućnošću normalnog života od dvije plaće. Na crno moram raditi da bi zaradio nešto više, a kakve su to dvije plaće dvoje stalno zaposlenih kad ne mogu pokriti najosnovnije životne potrebe. .. Sad osuđujmo one koji nemaju nikakva primanja jer ne umiru od gladi već na crno zarade koju kintu.

KR
kristov
11:10 26.03.2014.

Što je sa statistikom onih koji jadni rade na crno - ne dobivaju plaću ili se to drugačije zove, npr. crni rad ili rad za nula kuna .. U pitanju su desetci tisuća ljudi koji su "ničiji" Bandu treba smijeniti!

Avatar Pero2013
Pero2013
11:50 26.03.2014.

U Hrvatskoj radi više od 38% radnika na crno kad se zbroje radnici koji pola plaće primaju na bjelo a pola na crno što znači da smo na vrhu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije