Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA Obiteljsko gospodarstvo Lovrenčić:

U Hrvatskoj još nema planske proizvodnje

26.11.2008.
u 16:37

Naša se obitelj već dugo bavi svinjogojstvom i ratarstvom, a zemlju sam naslijedio od roditelja. Imamo 50 krmača, a stalno je stotinjak odojaka.

Godišnje 800 odojaka
– Svoj uzgoj specijalizirali smo samo na odojke jer imamo osiguran otkup, a godišnje tovimo oko 800 odojaka – kaže Ivan Lovrenčić iz Palovca. Cjelokupan uzgoj je vlastiti, a zasađeno je 20 hektara pod raznim kulturama, od toga je pet hektara u najmu. Najviše imaju zasađenog kukuruza, a nešto manje ječma, tritikala, a dio i luka. Sve te kulture imaju zasađene za proizvodnju vlastite smjese za hranjenje odojaka.

Ništa od obranih kultura ne prodaju, već sve iskoriste za vlastite potrebe. Za miješanje jedino kupuju sojinu sačmu i premikse. Ove je godine većina žitarica dobro rodila, a najviše je bilo kukuruza, koji trenutačno baš i nije na cijeni. Tako je lani trebalo 200 kg kukuruza za 100 kg umjetnog gnojiva, dok je ove godine potrebno 1,5 tona kukuruza za 100 kg gnojiva. U silosu i kukuružnjacima uskladišteno je oko 100 tona hrane za odojke.

– Problem u našoj državi jest taj što nema planske proizvodnje. Možemo proizvoditi nešto, a to možda nećemo moći prodati. Poticaji koje dobivamo iznose oko 1200 kuna po hektaru, ovisno o kulturi. Premda su najavljeni veći poticaji, upitno je što će se dogoditi jer najavljivana kriza možda će učiniti svoje, pa će naše proizvode biti teško prodati kad ne bude kupaca – kaže I. Lovrenčić. Zajedno sa svojom suprugom Danicom i sinom Danijelom radi na gospodarstvu, a moralna potpora im je i njegova majka Marija. Danijel je student druge godine na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, smjer menadžment farme, a kći Melita udala se i otišla za snahu.

Vrijeme za ispite
Budućnost farme u njegovim je rukama. Sjesti za bilo koji poljoprivredni stroj nije mu strano, ali kad su pred njim ispiti na fakultetu, onda im se u potpunosti posvećuje.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije