Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stroži pravilnik

U Hrvatskoj izloženost elektromagnetskom zračenju 16 posto one u Njemačkoj

mobitel
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
07.03.2014.
u 19:40

Javna rasprava u EU o potencijalnim učincima izloženosti zračenju traje do 16. travnja

U odnosu na moguću ozračenost građana u Njemačkoj, hrvatski građani izloženi su samo 16%, tvrde u Udruzi pokretnih komunikacija Hrvatske.

Pod stalnim nadzorom

U povodu javne rasprave o potencijalnim učincima izloženosti elektromagnetskim poljima (EMP) na zdravlje koju do 16. travnja provodi Europska komisija, udruga je novinarima prezentirala podatke o EM zračenjima, posebice onima baznih postaja u pokretnim mrežama. Ističu da je zakonska regulativa RH ne samo usklađena s direktivama EU nego stroža. Tako je u Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja za vrijednost električnog polja dopušteno samo 40% onog što je propisano direktivom EU, a kod snage je primijenjen još stroži faktor: dopušteno je samo 16% snage propisane direktivom EU. – Telekomunikacijski operatori pod stalnim su nadzorom službi koje prate zračenja. Ako neke lokacije i ne bi imale pokazatelje u okvirima propisa, ne bi bilo moguće ishoditi dozvolu za puštanje bazne postaje u rad. Hrvatski su propisi posebno strogi za područja povećane osjetljivosti poput bolnica, škola i dječjih vrtića, a sve mjeritelje mora akreditirati Ministarstvo zdravlja – izjavio je prof. dr. sc. Juraj Bartolić, redoviti profesor Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Početkom veljače 2014. znanstveni odbor EK izdao je priopćenje da zračenje telekomunikacijske opreme u razinama koje se koriste u praksi ne predstavlja zdravstveni rizik za opću populaciju.

Antene pokraj škole

– Na žalost, u javnosti se često barata paušalnim podacima, brojevima koji ništa ne predstavljaju i koji su najčešće izvučeni iz vrlo kompleksnog konteksta – stav je dr. sc. Ivice Prlića, predstojnika Jedinice za dozimetriju zračenja i radiobiologiju s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. On dodaje i da TK oprema nije jedini izvor zračenja kojem je stanovništvo izloženo.

Inače, Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja nedavno je osnovana upravo nakon postavljanja baznih stanica na krovu trgovačkog centra u zagrebačkom naselju Vrbani III, u neposrednoj blizini škole i vrtića. Cilj im je zaštita ljudskog zdravlja a da se pritom ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija.

Komentara 2

XA
xaron
20:27 07.03.2014.

Pa zato mi imamo 16% njihove plaće.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:46 07.03.2014.

Jedino što je točno da je kod nas propisana manja razina zračenja ali ne i udaljenost. Što je veća udaljenost pada i jačina el.zračenja,ono se jednako mjerno rasprši u prostoru.Propisana razina zračenja vrijedi samo za jednu antenu a koliko točno zajedno zrači više njih u krugu.HAKOM daje dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra svakom tko plati. Zdrastvenoj inspekciji je bitno da u krugu oko antene od 8 m nema živog bića jer u njihovom pravilniku nije propisana udaljenost antene od bolnica ,škole vrtića kao što je to u ostalim razvijenim državama, nego su još postavljene na krovovima bolnica,direktno usmjerene u prozore stanova.Kod nas je pravi kaos nad kaosom,postavljene su antene bez građevinske dozvole,bez prostornog plana. Po pravilu,bi na jedan antenski stup trebalo biti postavljeno više operatera i pravilno raspoređene u prostoru zbog elektromagnetskog zagađenja a mnogi raznorazni  antenski stupovi  nagrđuju vizure grada. Večina antena su neispravne i opasne,loše se održavaju a na mnogima noću na vrhu ne radi ni označavajuće crveno svjetlo. Problem je opet u korupciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije