Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETOVANJE

U Hrvatskoj do 30 posto više rezervacija srpskih turista

ljetovanje-novi
Arhivska fotografija
01.06.2010.
u 18:59

Turisti iz Srbije najveće zanimanje pokazuju za za Istru i Kvarner, najviše za Rijeku i otoke Krk, Lošinj te Rab i otoke srednje Dalmacije, poglavito Brač i Hvar.

BEOGRAD - Iako Hrvatska nije u vrhu destinacija koje su zanimljive srpskim turistima, ove se godine u turističkim agencijama bilježi gotovo dvostruko više zainteresiranih i 20 do 30 posto rezervacija više nego prošle godine.

A i dalje je najveće zanimanje za Istru i Kvarner, najviše za Rijeku i otoke Krk, Lošinj te Rab i otoke srednje Dalmacije, poglavito Brač i Hvar, objavio je Tanjug, a prenose i drugi portali.

Turistički radnici u Srbiji kao prednost Hrvatske ističu blizinu i dobru prometnu povezanost, kao i bliskost jezika, iako to u nekim slučajevima može biti i razlog za neugodne situacije "osobito kada se prepozna ekavica". Razlog za podozrivost srpskih turista je strah od incidenata ili oštećenja automobila sa srpskim tablicama, iako su prošle godine zabilježena samo dva takva izgreda, jedan u Dubrovniku gdje su počinitelji brzo otkriveni, a drugi u okolici Šibenika.

No, Tanjug podsjeća da su slična iskustva imali i turisti iz drugih zemalja. Najveća prepreka su, smatraju srpski turistički djelatnici, ipak, visoke cijene pansiona i izvanpansionskih usluga, zbog čega se i hrvatski građani odlučuju za inozemstvo. Prošle godine su hotelijeri, zbog smanjenog zanimanja, nešto snizili cijene usluga, dok su vlasnici kampova i pansiona ocijenili da im je popunjenost dobra pa nisu snizili cijene.

Kampanja hrvatskog Ministarstva turizma u Srbiji stajala je oko 100.000 eura, a polučila je neznatno povećanje broja gostiju iz Srbije, ali i značajnijim rastom njihovih noćenja. Tako je prošle godine zabilježeno 89.000 gostiju iz Srbije što je za jedan posto više nego 2008., ali su oni imali više od 440.000 noćenja, što je 14 posto više nego godine ranije.

Komentara 32

OB
-obrisani-
22:08 03.06.2010.

petar berislavić je napisao/la: Zločinci se vraćaju na mjesto zločina to je opće poznata stvar.Opančari raus. vazno da se vi ne vracate na mesto zlocina jer niste ni otisli sa mesta zlocina

MA
mališa
19:35 01.06.2010.

Dosta doprinosi drugačija i pozitivnija percepcija Hrvatske i Hrvata među Srbima posle pobede Ive Josipovća.

AG
Agramer198
20:45 01.06.2010.

Molim vas, nemojte dolaziti.. Vec ste nam dosli par puta. Svaki puta s tenkovima. Pušemo sad i na hladno. Ugodno ljetovanje u Albaniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije