Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Slunju zbog svadbe zaražena tri muškarca. Najviše novozaraženih u Zagrebu i Splitu

Koronavirus
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
06.09.2020.
u 14:00

Nakon što je utvrđeno da je jedan zaposlenik ustanove pozitivan na koronavirus Osnovna škola Marina Držića zatvorit će se na razdoblje od 14 dana, a nastava će se izvoditi na daljinu, izvijestila je u subotu Služba za odnose s javnošću Grada Dubrovnika

Uposljednja 24 sata zabilježeno je 225 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2758. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Jedna osoba je preminula.

13:57 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata 16 je novooboljelih osoba od koronavirusa, priopćio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. Riječ je o sedam muškaraca i četiri žene iz Dubrovnika, od kojih četiri muškarca i četiri žene imaju epidemiološku vezu), te o jednom muškarcu i jednoj jednoj ženi iz Župe dubrovačke, dvije žene iz Vela Luke te o jednom muškarcu koja nema prebivalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Izliječeno je sedam osoba - tri iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske te jedna iz Metkovića. U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirane su 22 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 10.655 uzorka. U samoizolaciji je 595 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije, naveo je u priopćenju Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

13:27 - Unazad 24 sata u Karlovačkoj županiji od 166 pristiglih (18-Ogulin,148-Karlovac) nalaza četiri su pozitivna na COVID-19. Sve četiri osobe su iz Slunja, tri su mlađe muške osobe i jedna starija muška osoba. Tri osobe su bili sudionici svadbe izvan Karlovačke županije na kojoj je oboljelo više osoba. Ukupno je do sada oboljelo 185 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 107 osoba. U OB Karlovac trenutno se liječi jedna osoba od COVID-19 (jučer je jedna osoba otpuštena).

13:05 - U Međimurskoj županiji od jučerašnjih 107 testiranih osoba, jedna je osoba pozitivna na koronavirus. Dosad je ukupno testirano 4240 osoba. Trenutno je aktivnih 26 slučajeva u toj županiji, a 210 osoba jei. u samoizolaciji.

13:04 - Na području Zadarske županije 12 je novooboljelih osoba od koronavirusa.  Riječ je o 9 ženskih i 3 muške osobe sa područja Grada Zadra (7),  Grada Benkovca (1), te općina  Kolan (1), Novigrad(1), Pakoštane (1) i Sali (1). Oboljele osobe kontakti su ranije zaraženih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 250 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 698 stanovnika, a istekao je za 6638 osoba. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su  22  bolesnika , od kojih je 1 na respiratoru.

11:36 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 443, dok je broj aktivnih slučajeva 111 (2 aktivne osobe više u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (4 osobe više u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 641 osoba (80 osobe manje u odnosu na prethodni dan).

Zbog jednog zaraženog djelatnika u OŠ Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu, određena je mjera samoizolacije za sve zaposlenike škole do 16. rujna 2020. godine. Stoga će se od sutra (07.09.) do isteka samoizolacije nastava u ovoj školi izvoditi isključivo online odnosno po modelu C. Sve navedeno odnosi se na matičnu školu u Slavonskom Brodu te na područne škole u Vranovcima i Šušnjevcima. Od 17. rujna 2020. godine nadalje nastava će se izvoditi normalno odnosno po modelu A.

11:30 - U Zagrebačkoj županiji 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa u protekla 24 sata, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.  

11:29 - U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata je kod osam osoba potvrđena zaraza koronavirusom, a osam osoba je i ozdravilo, podatci su epidemiološke službe Županijskoga nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

11:27 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedan slučaj je još uvijek vezan uz svadbu od 15. kolovoza. Radi se o mlađoj muškoj osobi, bliskom kontaktu potvrđeno zaražene osobe na svadbi, asimptomatska je, a testirana je prije izlaska iz samoizolacije zbog odlaska u inozemstvo. Ovo je 34. potvrđeni slučaj, koji svoje izvorište ima na toj svadbenoj svečanosti, s time da se tu ubrajaju i naknadno oboljele bliske kontakte koji nisu bili fizički nazočni. 
Dva slučaja su detektirana po povratku s ljetovanja na području srednje Dalmacije, a kod tri novodetektirane osobe radi se o bliskim obiteljskim kontaktima prethodno zaraženih osoba. Sve osobe su mlađe do srednje životne dobi i nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

11:15 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 9 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 2 iz Knina, 2 iz Šibenika, 4 iz Drniša i jedna s područja općine Tisno. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 98 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 7 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja  24 sata uzorkovan je jedan uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 409 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

11:10 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tri su nova slučaja zaraze koronavirusom, a 71 nalaz još se čeka. Jedna novozaražena osoba ima samo prebivalište na području naše županije, odnosno Općine Sirač, no testirana je i liječi se izvan naše županije, a dvije novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara. Novooboljele osobe nisu povezane s do sada poznatim slučajevima zaraze COVIDOM-19 u našoj županiji. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 56 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U županiji je 276 osoba u samoizolaciji.

11.00 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 594 obrađena testa danas je 58 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 29, Imotskog 1, Kaštela 1, Makarske 1, Omiša 2, Sinja 7, Solina 10, Hrvaca 2, Klisa 1, Marine 1, Muća 1, Okruga 1 i Zmijavaca 1 osoba.

Od 58  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.  Ukupno 1467 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

10:25 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije. 

10:00 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 225 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2758. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Jedna osoba je preminula. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 5. rujna 2020. godine donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Odluka se primjenjuje od 7. rujna 2020. godine, a njome se broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na 50, na ostalim privatnim svečanostima na 20. Također, ograničava se i broj osoba koje mogu biti prisutne na sahranama na 50. Karmine se mogu održavati samo u krugu obitelji i to s najviše 20 osoba, a sućut se nesmije izražavati bliskim kontaktom.

9:54Dva nova slučaja zaraze koronavirusom na području Križevaca, priopćio je Županijski stožer u nedjelju.

“Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza  na području županije potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je o osobama mlađe životne dobi s križevačkog područja.

Tri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe,  a u ovom trenutku na području županije je ukupno 35 aktivnih slučajeva.

U kućnoj samoizolaciji se nalazi 116 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 167 slučajeva bolesti COVID-19″, navode u priopćenju.

U subotu je bilo 11 novih slučajeva te je donesena odluka da se nastava u osnovnoj školi A.N. Gostovinski u Koprivnici održava online. Pet osoba iz škole zaraženo je koronavirusom.

Riječ je o tehničkom osoblju, čistačicama i domaru. No, u samoizolaciji je i jedna učiteljica.

9:42 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (4 osobe iz Soljana, 1 iz Iloka, 1 iz Županje i 1 iz Ivankova). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 661, od kojih je 565 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji  12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  U protekla 24 sata testirane su 133 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8903. U samoizolaciji na području županije je 259 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 5 radnika (2 liječnika i 3 medicinske sestre/tehničara).

9:14 - U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 480 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 53 slučaja novooboljelih osoba.



Posljedično tome, 85 osoba izrečena je mjera samoizolacije. Sedam je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 39 osoba su kontakti, a kod dvije je novooboljele osobe moguće izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora (Novalja). Kod jedne je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a dvije su osobe došle iz BiH, javlja HRT.

Za dvije je osobe moguće izlaganje na svadbama u Sesvetama. Oboljela je jedna zdravstvena djelatnica KB Sv. Duh te je sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije. Također je novoboljela i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 635 aktivnih slučajeva, a 1715 osoba nalazi se u samoizolaciji.

9:11 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva (156 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 6 novozaraženih osoba. U 4 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Kod jedne (1) osobe radi se o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Epidemiološka obrada provodi se za jednu (1) osobu. Radi se o zdravstvenom djelatniku Opće bolnice Pula. Provedene su protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora i testiranje. Trenutno su u mjeru samoizolacije stavljena 2 zdravstvena djelatnika. Izliječeno je 9 osoba. Trenutno je 62 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 280 osoba.

9:10 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvije osobe su s područja grada Petrinje, dok je jedna osoba s područja općine Dvor.

7:32 - Nakon što je utvrđeno da je jedan zaposlenik ustanove pozitivan na koronavirus Osnovna škola Marina Držića zatvorit će se na razdoblje od 14 dana, a nastava će se izvoditi na daljinu, izvijestila je u subotu Služba za odnose s javnošću Grada Dubrovnika.

Nadalje, u Župi Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu jedan član zajednice zarazio se koronavirusom, te je cijeloj zajednici određena mjera samoizolacije pa krizma u nedjelju, 6. rujna, neće biti u Palmotićevoj već u župnoj crkvi na Jordanovcu, izvijestili su u subotu iz te župe. 

Učenici koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prva će dva tjedna nastavu pratiti na daljinu, najavio je u subotu na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a 11 je novozaraženih na području Županije.

U spomenutoj osnovnoj školi pet djelatnika školskoga tehničkog osoblja pozitivno je na koronavirus, a jedna prosvjetna radnica ima simptome i u samoizolaciji čeka testiranje i nalaz, rekao je Ljubić.

I na području Bjelovarsko-bilogorske županije stigla su čak jučer 33 pozitivna nalaza na bolest COVID-19, a svatovi održani prošloga vikenda postali su žarište, a zbog velikog broja novozaraženih osoba ograničen je broj osoba na svadbama i pogrebima.

Naime, sve novooboljele osobe zarazile su se na svatovima u Bjelovaru održanim prošloga vikenda. Epidemiologinja Vesna Grgić iz Županijskoga stožera civilne zaštite potvrdila je u subotu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji toga tijela da su upravo bjelovarski svatovi potvrđeni kao žarište.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
10:23 06.09.2020.

Dode vikend odmah pada broj zarazenih.Koji cirkus u cijelom svijetu.

DU
Deleted user
12:36 06.09.2020.

te mjere ne riješavaju problem,to jr samo privremeno suzbijanje simptoma. zakone prirode nemože čovjek silovati. kad se smanji broj zaraženih,mjere će se ukinuti a brojke opet rasti.

DU
Deleted user
09:05 06.09.2020.

Kako razumjeti lockdown? Vecina drzava EU u 3.mj. je donijela odluke o zatvaranju granica, zatvorene su bile skole, djecji vrtici, trgovacki centri itd. Sto se u medjuvremenu promijenilo. Turizam, ugostiteljstvo, sport je pao na koljena. I odjednom COVID-19 nje vise opasn, drzave otvorile granice pocela selidba naroda, zivot, skole, vrtici, barovi itd. Zanci model Svedska. Cjepivo i lijekovi nisu pronadjeni, ali gospodastvo i drzave vise ne mogu podjeti lockdown. Nismo li na taj nacin povuki obarac na revolveru ljudske evolucije koji tvrdi da samo najjaci prezivljavaju, a slabi trebaju odumjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije