Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

15 županija bez novooboljelih. U Dubrovačkoj tri nova slučaja, svi su zdravstveni djelatnici

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/4
06.05.2020.
u 15:14

Nacionalni stožer civilne zaštite poručio je da je novi moto u fazi popuštanja epidemioloških mjera 'ostanimo odgovorni'.

Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj je 2119. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 1601, dok je broj smrtnih slučajeva 85.

15:12 - Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u srijedu je posjetio djelatnike splitskog KBC-a na Križinama te studente viših godina Medicinskog fakulteta koji volontiraju u Respiracijsko-intenzivističkom regionalnom centru za covid-19, zahvalivši im na svemu što rade u borbi protiv koronavirusa.

Krstulović Opara je kazao kako se radi o ljudima koji su protekla dva mjeseca proveli na "prvoj crti obrane od koronavirusa, brinući o pacijentima od Zadra do Dubrovnika".

Gradonačelniku su rekli kako im je to bilo iskustvo koje će pamtiti cijeli život, ali i dati dodatnu snagu i pomoći im u nekim novim kriznim situacijama i izazovima.  

"Došao sam vam zahvaliti, ali vas i ohrabriti. Znam da vi znate koliko ste puno učinili za naše sugrađane. Želim da i oni znaju. Naša je bolnica bila ključna i u Domovinskom ratu, iz tog su neke vaše starije kolege izvukle veliko iskustvo, vjerujem kako ćete i vi iz ovog izići još hrabriji i snažniji", poručio je.

14:15 - Nacionalni stožer izvijestio je da je danas zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze. Više pročitajte OVDJE.

13:33 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih. Ukupno je oboljelo 47 osoba, a ozdravile su 32. 

- I dalje se testira dosta iz preventivnih razloga te je tako i u protekla 24 sata testirano čak 75 osoba, a time ukupno do sada 1644 osoba.  U Varaždinskoj županiji i dalje pod mjerom samoizolacije  imamo nešto više od 1000 osoba, a od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere. Ono što je dobro je činjenica da je velikom broju kontakata oboljelih osoba istekla 14-dnevna mjera samoizolacije, pa se tako u mjeri samoizolacije nalazi još samo 14 osoba koji se vode kao bliski kontakti zaraženih, što uz sve prije navedeno dodatno potvrđuje sve bolju epidemiološku situaciju u Varaždinskoj županiji - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:29 -  U Zagrebu je u utorak detektiran jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno 17 osoba, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

13:20 - Preminula su još dva korisnika Doma za starije u Koprivnici, izvijestio je u srijedu šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić. Više pročitajte OVDJE.

13:12 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su negativni, a u obradi je još 34 uzorka poslanih na anlizu u utorak. Ukupno je 115 zaraženih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2068 uzoraka.

Tri nova utvrđena slučaja epidemiološki su kontakti medicinske sestre kojoj je potvrđena COVID-19 infekcija krajem travnja. Riječ je o zdravstvenim radnicima, jednoj medicinskoj sestri koja je bila u samoizolaciji od 28. travnja, jednoj medicinskoj sestri koja je na porodiljnom dopustu, te tehničaru iz OB Dubrovnik. Sukladno epidemiološkoj preporuci u samoizolaciju je stavljeno osam djelatnika OB Dubrovnik, a treba istaknuti kako ne postoji bojazan od eventualnog prijenosa na pacijente. Svo troje novozaraženih su s područja Dubrovnika. Također još je jedna osoba izliječena s područja Konavala.

S današnjim danom hospitalizirano je 11 pozitivnih pacijenta, 10 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 183 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata utvrđena su 4 slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 31 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

12:38 - U Sisačko-moslavačkoj županiji ni danas nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Od ukupno dijagnosticirana trideset i tri pacijenta oboljela od ove zarazne bolesti preostala su još samo dva pacijenta, a ostali su ozdravili.

11:46 - U Krapinsko-zagorskoj županiji osmi dan nema novooboljelih od koronavirusa, a u posljnja 24 sata ozdravilo je jos 15 osoba. Ukupan broj ozdravljenih sada je 92 d9k je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije 46. Dosad je testirano 1860 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 41 osoba.

11:44 - Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 188 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije jedna je novooboljela osoba iz Splita zaražena koronavirusom. U odnosu na jučerašnji dan još je 5 osoba izliječeno te je ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno 322 osobe od covid infekcije.

69 osoba je hospitalizirano. 143 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 8  osoba je na respiratoru od toga 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 9 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 506 slučajeva zaraze koronavirusom.

11:22 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 6.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije osam dana za redom nema novooboljelih, a dvije su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 89 osoba, a četiri su preminule, priopćili su iz Stožera.

11:02 - Ni Osječko-baranjska županija nema novooboljelih, a testirano je 137 uzoraka.

10:59 - Osamnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 4 osobe uzimanjem uzoraka, pristiglo je 9 negativnih nalaza testiranja te se tijekom dana očekuju rezultati za 4 uzeta uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 339 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 159 osoba. 

10:41 - Jedanaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 63. Do danas su uzeti uzorci 1826 osoba, a samo  tijekom jučerašnjeg dana 82.
 
Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirana je samo jedna osoba.

10:15 - Četvrti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. Oporavilo se 62 osobe od kojih je 23 s područja Općine Murter-Kornati, 5 s područja Grada Vodica, 8 s područja Grada Drniša, 12 s područja Grada Knina, 9 s područja Grada Šibenika, 3 s područja Općine Tisno, jedna osoba s područja Grada Skradina i jedna osoba s područja Općine Promina.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se jedan pacijent koji nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 89 osoba, od čega je 23 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1587 uzoraka.

10:09 - Ni u Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih.

9:44 -  U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Svi pristigli nalazi, od ponedjeljka i jučerašnjih 41, su negativni.

- Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe. Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto 45 uzoraka. U OB Karlovac počeo je normalan režim rada te je tijekom jučerašnjeg dana bilo 500 pregleda u različitim ambulantama. U samoizolaciji se nalazi 376 osoba, a u protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje mjere. U karanteni Grabovac nalazi se 11 osoba pod mjerama samoizolacije - navodi Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Pojašnjava da je više osoba u karanteni u Grabovcu zbog  stranih državljana pristiglih u RH, a koji nisu mogli osigurati samoizolaciju u vlastitom prostoru. S jučerašnjim danom po pristiglom nalogu Ministarstva unutarnjih poslova RH demobilizirana je karantena u Lovačkom domu Muljava zbog prestanka potrebe za angažiranjem.

- Upozoravamo građane na  obavijest PU Karlovačke o povećanoj krađi bicikala na području grada Karlovca, posebice na ulicama i stubištima, u dvorištima, garažama i u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima. Kako ne bi ostali bez bicikla iz PU Karlovačke sugeriraju da se građani pridržavaju nekih pravila koja su jasno naznačena na web stranici PU karlovačke - dodaju u Stožeru.

9:36 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19 te tako ukupan broj oboljelih dalje iznosi 40. Trenutno je jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba tako da je ukupno do sada izliječeno 26 osoba s područja županije. U samoizolaciji na području županije nalazi se 371 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je još jedno kršenje ove mjere. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni i 1 nezdravstveni radnik. U samoizolaciji je i troje zdravstvenih radnika od kojih je 1 liječnik i 2 medicinske sestre/tehničari.

9:34 - Unutar 24 sata ispitano je 68 uzoraka brisa u Istarskoj županiji i svi su negativni na koronavirus.

9:20 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 36. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 305 osoba, 41 uzorak je poslan na analizu, te ju ukupno testirano 601 osoba.

8:47 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri tjedna nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Jučer je testirano 39 osoba, 35 nalaza je negativno, a za 4 osobe nalazi se očekuju tijekom dana. Do sada je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus pozitivno bilo 10 osoba, a 7 njih je ozdravilo, izvijestili su iz Stožera.

8:35 - Među 23 testirana uzorka na koronavirus u posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije, nije bilo pozitivnih. "Tako na našem području i nadalje imamo šestero zaraženih od korona virusa. Od početka pandemije korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, devetero ljudi je bilo pozitivno na COVID 19, a troje ih je ozdravilo, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Trenutno je na području Virovitičko-podravske županije 264 osoba u samoizolaciji. #OstanimoOdgovorni", kažu iz županije.

7:33 - "Od kada je epidemiološka situacija povoljna ima kritika, pritiska. Jako je teško to izbalansirati. Pokušavamo biti pravedni, nastojimo posložiti sve, ne smijemo sve pustiti odmah, već u fazama", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dobro jutro Hrvatska na HRT-u.

"Svi strepimo i pratimo situaciju, i danas je povoljna situacija, zasad imamo jednoznamenkastu brojku", kazao je Capak.

"Epidemiolozi daju svoje procjene i epidemiološki okvir, a Vlada je resornim ministarstvima dala da naprave prioritete. Virus je među nama ne smijemo dozvoliti da se razbukta. Moramo paziti da nam se ne dogodi drugi val, jer to nam prijeti. Mi ćemo dozvoliti promet, bez toga je nemoguće, to nam slijedi. Apeliramo na građane da je virus još uvijek tu", dodao je.

Za otvaranje teretana još nema datuma

"Karantena je dobra, ali nije održiva. Ljudi i gospodarstvo ne mogu opstati u karanteni. Što se tiče jeseni ako virus zadrži ove karakteristike, on će uzet sezonski karakter i vjerojatno je da će se u zimi on vratiti. No tko kaže da nećemo imati lijek?. Ako bude moguće karantene neće više biti", dodao je.

"Što se tiče teretana, mi ćemo u suradnji s njima napraviti preporuke, no datuma još nema. On će biti tek nakon treće faze. Nemamo četvrtu i petu fazu, razgovaramo, o kulturi, kazalištu, koncertima...", kazao je Capak.

Odlazak na more

"Ja jedva čekam da idem na more. Sigurno ćemo ići na more, neće biti gužve na plažama, neće biti kao prije. Bit će komunalni redari, vlasnici, koncesionari,  ili će se hotel morati brinuti o tome da ne dođe do kontakata. Morat će se svi brinuti da ne bude gužve, bez ručnika do ručnika, ležaljke do ležaljke", dodao je Capak.

"Ne znam vam reći datum kada ćemo moći putovati među županijama. O tome razgovaramo i kada dođe povoljan trenutak onda će nam to biti jedna od prvih tema", dodao je.

7:05 - Pacijent koji se zadnjih desetak dana liječio na Odjelu vaskularne kirurgije KBC-a Split na Firulama zaražen je koronavirusom. Odmah je prebačen u bolnicu na lokalitetu Križine, gdje se inače liječe oboljeli od koronavirusa.

7:00 - "Krenuli smo u drugu fazu popuštanja, ali ne smijemo zanemariti epidemiološke preporuke. Moramo ostati samodisciplinirani i savjesni te krenuti s novim motom 'ostanimo odgovorni'", poručio je voditelj stožera Davor Božinović.

Izvijestio je i da je u hrvatske luke dopušteno uplovljavanje jahtama dužine trupa većim od 24 metra, a to se odnosi na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje brodovima dužim od 24 metra u brodogradilišta radi remonta ili popravaka.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da će i Hrvatska pretražiti svoje banke  seruma po bolnicama nakon što su Francuzi objavili da imaju saznanja o "nultom pacijentu", koji je bio prisutan u toj zemlji još u prosincu. 

Ključne riječi

Komentara 27

DO
doktorica
08:24 06.05.2020.

drugi val je neimaština,glad i ovrhe

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
08:13 06.05.2020.

Osnivam stranku GOŠCISUKK (Gradjani Organizirano Šalju Coronu i Stožer u Krasan Ku..c) i izlazim na izbore.

PR
prsutsir
09:15 06.05.2020.

¸Pa normalno da neće biti gužve na plažama kad neće biti nijednog turista.Nek se i ugostitelji jedno ljeto okupaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije