Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk solidarnosti

U HNK Ivana pl. Zajca održan skup potpore

sindikati
Foto: Goran Kovacic/pixsell
25.02.2014.
u 14:00

Skupu potpore pridružio se i Davor Bušić, prvi flautist orkestra riječke Opere.

Povodom današnjeg štrajka solidarnosti sindikalni povjerenici riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Anton T. Plešić ispred Sindikata djelatnika u kulturi i Boris Blidar ispred Sindikata obrazovanja, medija i kulture održali su skup potpore uoči održavanje predstave Talijanske drame u 12 sati, na koju su organiziranim prijevozom došli učenici iz Istre. Konzultirajući naše središnjice došli smo do kompromisa da se predstava održi, ali da se prije toga održi skup potpore ljudima koji rade, a ne dobivaju osobni dohodak, objasnio je Plešić napomenuvši kako je ovo ujedno i štrajk upozorenja.

- Novim Zakonom o radu još se više načinju prava radnika, obespravljuje ih se, ruše se osnovni postulati, govori se da smo među najzaštićenijima u Europi, to su floskule koje nam ministar pokušava prodati. Odlučili smo održati predstavu djeci iz Istre, uzimajući u obzir da moramo i o njima razmišljati kada govorio o ZOR-u. Sadašnja Vlada ne razmišlja o budućim generacijama, zanemaruju se i oni pred mirovinom. Promjene koje su predviđene omogućavaju lakše otpuštanje starijih radnika, koji teško mogu naći novi posao i ostvarivati svoja prava. S ovoga skupa poručujemo da smo solidarni i da razumijemo što znači biti bez plaće. Mislim da je jako važno da se sada udružimo i ciljano podržimo sve sljedeće sindikalne akcije, ne samo članovi sindikata, već svi zaposlenici, jer bi novim ZOR-om svi mogli biti obespravljeni - poručio je Plešić. Skupu potpore pridružio se i Davor Bušić, prvi flautist orkestra riječke Opere.

- Naše čovječanstvo u svojoj povijesti ide prema naprijed, no ako iz nekog razloga ne može, barem teži ići naprijed. Neke prijedloge ZOR-a ne razumijem, ali se može iščitati da se ide unazad. Kada to budem shvatio, imat ću što reći - zaključio je Bušić.

Štrajku upozorenja priključili se i radnici 3. maja

Pod motom "Podržavamo štrajk solidarnosti za bolje sutra svima, a ne samo njima", štrajku upozorenja priključili su se radnici riječkog brodogradilišta "3. maj" solidarizirajući se tako s radnicima Lipika kojima nije isplaćeno 25 plaća i zaposlenicima pulske trikotaže Arena kojima poslodavac duguje šest plaća. Dvosatnom štrajku odazvali su se i zaposlenici osnovnih i srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji, kao i na Sveučilištu u Rijeci. Od 12 do 14 sati zatvorna su bila i vrata svih odjela Gradske knjižnice Rijeka. U KBC-u Rijeka nije se štrajkalo, baš kao ni u riječkim komunalnim i trgovačkim društvima. Štrajkalo se i u istarskim osnovnim i srednjim škola te na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile.

>> Počeo štrajk: Stali vlakovi i autobusi, učionice prazne!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije