Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Sestre milosrdnice

U hitnoj bez klime tiskaju se pacijenti i liječnici

Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
25.08.2018.
u 15:35

Prostor druge bolnice u Hrvatskoj po broju pacijenata koje primi ne zadovoljava suvremene medicinske standarde

KBC Sestre milosrdnice druga je bolnica u Hrvatskoj po broju pacijenata koje primi jer bolnici gravitira oko 350 tisuća stanovnika, no po kapacitetima i opremljenosti centralnog hitnog prijma ne zadovoljava suvremene medicinske standarde.

Jedan jedini klima-uređaj

Skučen prostor teško je prohodan za bolničke krevete na kotačima, na kojima pacijente stalno dovoze i premještaju. Probijaju se pritom kraj onih koji su u stanju sjediti dok primaju infuziju ili čekaju na dalju obradu i brojnih ležećih pacijenata smještenih posvuda uokolo. Na čitavom odjelu nema klima-uređaja, osim u tijesnom prolazu pretenciozno nazvanom “liječnička soba”. Vrućina se ondje teško podnosi. Zimi pak kroz vrata koja se svaki čas otvaraju izravno izvana ulazi vjetar i hladnoća u čekaonicu.

– Ovo je soba za reanimaciju. Kad nas se skupi četvero-petero dok reanimiramo pacijenta, tu gotovo uopće nema zraka – kaže dr. Alen Babacanli, specijalist hitne medicine s hitne u Vinogradskoj, otvarajući vrata male prostorije s ležajem okruženim respiratorom, defibrilatorom i drugim aparatima. – A evo, ultrazvuk je popravljen, bio je u kvaru do jučer! – primjećuje.

Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
1/9

U sobi za opservaciju šest kreveta. Razmak među njima, ma ni metar. Nekad ih naguraju i osam, ako moraju. Stalci s paravanima tu su, tobože, radi privatnosti, ali ondje je nema. Kad liječnik propituje, katkad i delikatna, intimna pitanja važna za zdravlje i trenutačno stanje pacijenta, to čuju svi u sobi. Svi bi kreveti trebali biti monitorirani i s priključkom za kisik, ali nemaju ih.

Na internističkom odjelu maksimalno je predviđeno osam pacijenata, ali bude ih i po 12. Na podu mjestimice poderan linoleum zakrpan je komadima sličnog, a pločice po zidovima neskladna su kombinacija onih iz 70-ih i novijeg dizajna.

– Bili smo sretni kad su ih postavili, da više ne padaju – napominje dr. Babacanli, nakon što je s medicinskim tehničarom Robertom Ipšom pregledao stariju gospođu koju su doveli vozilom hitne.

Dio odjela dislociran je pa pacijente na otorinu, oftalmologiju, ginekologiju i traumatologiju voze u druge zgrade. Plan za obnovu objedinjenog bolničkog hitnog prijma (OBHP) postoji od 2011., predviđeno je rušenje dijela postojeće zgrade i gradnja nove, ali nikako da krene.

– U 2014. je ishođena i građevinska dozvola, a vrijednost projekta procijenjena na 68 milijuna kuna. U 2016., u vrijeme kolege Nakića, zahvaljujući odluci Ministarstva zdravstva o potrebi cjelovitog nacionalnog projekta formiranja OHBP-a u više ustanova, našem se KBC-u za tu namjenu dodjeljuje 31 milijun kuna. Maksimalno smo reducirali u troškovnik, a da pri tomu ne ugrozimo funkcionalnost projekta i otad smo u više navrata kontaktirali više državnih ustanova, a uvijek na prvom mjestu Ministarstvo zdravstva – govori prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Nedostaje 20 milijuna kuna

Nedostaje, naime, još 20-ak milijuna kuna. Dokument koji je objavio Nacional govori da je ministar Kujundžić skresao novac (173 mil. kn) koji je EU odobrio za hitne u sedam hrvatskih bolnica, među kojima i KBC Sestre milosrdnice. Iz Ministarstva opovrgavaju optužbe, a prof. Zovak ističe: – Ministarstvo nam nije uskratilo sredstva iz fondova EU, no ustanova ove veličine i opsega usluga od početka je trebala imati veći prostor u planiranju financijskih potreba. Uvjeren sam da će institucije prepoznati objektivnu potrebu za dodatnim sredstvima.

Operacije ponovno od utorka ili srijede

U utorak ili srijedu najvjerojatnije će svi odjeli u KBC-u Sestre milosrdnice ponovno normalno raditi, procjenjuje ravnatelj prof. Mario Zovak.

– Na jednome mjestu popustila je hidroizolacija koja je obnavljana prije deset godina. Prilikom svakodnevnog pranja i ispiranja prostora voda se nakupljala i curila na etažu ispod. Sada je sve raskopano, treba očistiti i staviti novi sloj hidroizolacije, to se treba osušiti pa procjenjujem da će u utorak ili srijedu sve početi normalno raditi – kaže ravnatelj.
U četvrtak navečer, naime, pukla je hidroizolacija na vodovodnoj cijevi u KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega su na nekoliko dana odgođene sve hladne operacije.

– Hitne operacije rade se u drugim dvoranama u Vinogradskoj ili su prebačene u Kliniku za tumore – rekao je ministar Milan Kujundžić koji je jučer obišao KBC.

Jezivo: Pogledajte kako izgleda Psihijatrijska bolnica Lopača nakon požara

Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
1/6

Komentara 14

NA
narcis660
16:09 25.08.2018.

Fenomenalno jedino za ministra i ministre u svakom pogledu.Jadni pacijenti a i sestre i tehnicko osoblje te liječnici ako moraju(a očito moraju )raditi u ovakim nehumanim,neljudskim uvjetima a pri tom biti zadovoljni i ljubazni.Strašno i jadno da mi se plače.Pacijentiima koji su istinski došli zatražiti pomoć želim puno snage😣

SH
Stevo.Hasanbegovic
15:45 25.08.2018.

Kako sad to? Pa zar nije ministar rekao da je stanje fenomenalno?

ST
Stijena001
16:00 25.08.2018.

Cekaonica za kemoterapiju, 4 stolice preko puta stanu jos dvije osobe i wc...uzas i jedna sestra kojoj treba zabranit priblizavanje bolnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije