Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERKULTURALNI DIJALOG

U Grazu otvorena prva hrvatska čitaonica

čitaonica
Foto: Snježana Herek
25.02.2015.
u 17:43

Književni fond nove hrvatske čitaonice u ovom trenutku broji oko 1.200 knjiga raznog žanra, koje je moguće koristiti i preko online kataloga štajerske knjižnice

Prigodnom svečanošću u srijedu poslijepodne otvorena je hrvatska čitaonica u štajerskoj pokrajinskoj knjižnici (Steiermärkischen Landesbibliothek) u Grazu.

Književni fond nove hrvatske čitaonice u ovom trenutku broji oko 1.200 knjiga raznog žanra, koje je moguće koristiti i preko online kataloga štajerske knjižnice.

Tim hrvatsko-austrijskim projektom, knjižnica nudi oko 6.000 Hrvata koji žive u Grazu odnosno 10.000 u Štajerskoj i brojnim hrvatskim studentima i svima ostalima novi prostor za susret s hrvatskom kulturom i jezikom, kroz beletristiku, znanstvenu, stručnu i ostalu literaturu kao i priručnike učenja hrvatskog, kao stranog jezika. Hrvatsku čitaonicu svečano su otvorili Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture RH Andreje Zlatar Violić i ministar-vijećnik za gospodarstvo, Europu i kulturu u pokrajinskoj Vladi Štajerske Christian Buchmann.

Otvaranje hrvatske čitaonice u Grazu je uslijedilo na inicijativu počasnog konzula RH u Štajerskoj dr. Nikolausa Hermanna u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji na čelu s veleposlanikom Gordanom Bakotom.

– Hrvatska čitaonica ima veliki značaj za Hrvatsku jer omogućava Hrvatima koji žive u Grazu i Štajerskoj da obnavljaju znanje hrvatskog , a Austrijancima da upoznaju koliko smo napredovali, što je dvostruka korist, rekao je Stojsavljević, ustvrdivši kako  su knjige „ulaganje u budućnost“. Napomenuo je kako je za prvu hrvatsku čitaonicu u Štajerskoj prikupljeno više od 1.100 knjiga, istaknuvši nužnost međunarodnog povezivanja Hrvatske, kao zapadne kulture, unutar EU.

– Otvaranje čitaonice je potvrda uske povezanosti Austrije i Štajerske s Hrvatskom, i posebno nam je drago da je Hrvatska postala članica EU“, rekao je Buchmann. Dodavši kako je ponosan da je upravo štajerska knjižnica uspjela proširiti svoju ponudu hrvatskim književnim djelima.

– Duboko je prijateljstvo i partnerstvo koje postoji između Austrije i Štajerske s Hrvatskom. Štajerska ima partnerstvo s deset hrvatskih županija, na što smo posebno ponosni“, ustvrdio je visoki štajerski političar.

– Prva hrvatska čitaonica u Grazu znači veliku mogućnost za obrazovanje i uživanje u književnosti za oko 10.000 Hrvata koji ovdje žive, kao i za sve sugrađane i sugrađanke koji vladaju hrvatskim jezikom i zanimaju ih hrvatske teme i književnost, rekao je Bakota istaknuvši kako je riječ o „nesumnjivo o događaju od europskog značaja“.

– To je značajan kamenčić u mozaiku ukupne kulturne i znanstvene suradnje između Hrvatske i Štajerske, ustvrdio je napomenuvši kako otvaranje hrvatske čitaonice potvrđuje da integracija i čuvanje i njegovanje vlastitog identiteta, kulture i jezika idu „ruku pod ruku“. Zahvalio je Pokrajinskoj Vladi Štajerske i počasnom konzulu Hermannu te Ministarstvu kulture RH i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i drugim institucijama, kao i svojim suradnicima, posebno ministrici savjetnici za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji Zdenki Weber, na potpori.

Ministarstvo kulture RH je sakupilo oko 1.100 knjiga i katalogiziralo, a u Graz ih je prevezlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

– Otvaranjem knjižnice snažno se pozicioniramo prema srednjoeuropskom miljeu, kojem Hrvatska oduvijek pripada, konstatirao je Bakota, istaknuvši dobru trilateralnu suradnju Hrvatske, Austrije i Slovenije, koja je također prije dvije godine u Grazu otvorila svoju čitaonicu.

„Potvrda tih dobrih odnosa je i skori susret hrvatskog, austrijskog i slovenskog premijera 28. ožujka u Schladmingu u Štajerskoj, zaključio je hrvatski veleposlanik u Austriji.

Počasni konzul RH u Grazu Hermann je rekao da hrvatska čitaonica služi kao platforma intekulturalnog dijaloga za 6.000 Hrvata koji žive u Grazu, odnosno njih oko 10.000 u cijeloj Štajerskoj i brojnim hrvatskim studentima, te doprinosi širenju hrvatskog jezika.

– Ona omogućuje zainteresiranima pristup hrvatskoj književnosti, kulturi i znanosti, istakao je.

Svečanost otvaranja uveličao je nastup hrvatskog opernog pjevača iz Opere u Grazu Jakše Bulijubašića te čitanje stihova mlade hrvatske književnice Ivane Simić Bodrožić.

Uoči otvaranja prve hrvatske čitaonice, izaslanstvo Veleposlanstva RH u Austriji na čelu s veleposlanikom Bakotom primio je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Grazu, na čijem je čelu fra Ivan Bošnjak, dušobrižnik Misije fra Matija Koren.

Komentara 1

K2
kritičar_2
18:25 25.02.2015.

Jao ,što će nam u Austriju povećati se izvoz-500%(Hrvatske mladeži).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije