Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U glavi joj rastao tumor, a prepisali joj naočale!?

Liječnici su rekli da će živjeti još šest mjeseci, a, na sreću, prošlo je već sedam godina, kaže Matejin otac
08. rujna 2011. u 23:20 41 komentara 855 prikaza
bolesna djevojčica
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Da su liječnici bili bolji i pažljiviji, moja bi Mateja danas bila zdrava i vidjela bi barem na jedno oko – priča Marica Poje, majka trinaestogodišnje djevojčice iz Slavonskog Broda koja je u dobi od tri godine potpuno oslijepila od tumora na mozgu.

“Nisu nam vjerovali!”

Kada su prije deset godina primijetili da joj oči malo “bježe” u stranu, roditelji su Mateju odveli na okulistički pregled. Dijagnoza koja je tada uspostavljena presudno je, kažu, utjecala na njezinu budućnost.

– Liječnica nam je rekla da je s Matejinim vidnim poljem sve u redu i preporučila joj naočale. Kada smo je upozorili da naša djevojčica gubi vid i da ne bi imala kvrge po čelu da je sve u redu, rekla nam je da je Matea mamina maza i da joj se ne miješamo u posao. Kada je napokon i sama shvatila da nešto nije u redu, poslala ju je u Zagreb na snimanje glave. Ubrzo se ispostavilo da ima tumor na očnoj šupljini – govori Marica Poje.

U Zagrebu je Mateja čekala red za operativni zahvat i primala kemoterapije, a za sve to vrijeme tumor je rastao. Kirurzi se nisu usudili otvoriti joj glavu jer se tumor nalazio na tako osjetljivu mjestu da su se bojali da se više nikada neće probuditi. Nakon nekoliko mjeseci, Mateja je potpuno oslijepila.

Prekasno stigli

– Matejin tumor nikada nije operiran, ali je primila 22 kemoterapije koje su u njoj uništile sve zdrave stanice. U bolnicu smo je doveli s tridesetak, a izašla je sa sedam kilograma. Što je najgore, rekli su nam da će Mateja živjeti još najviše pola godine i da joj više nema pomoći. Na sreću, od tada je prošlo sedam godina, a Mateja je još uvijek s nama – kaže Tomislav Poje, koji je djevojčicu vodio i u kliniku za očne bolesti u njemačkom Freiburgu. Ondje su mu, međutim, kazali da je zakasnio i da bi Mateji sigurno spasili barem jedno oko da ju je doveo u vrijeme kada su joj prepisane naočale. Dugotrajne kemoterapije ostavile su traga, pa djevojčica danas ima čak pet oštećenja.

– Osim što je slijepa, oštećeni su joj i motorika te centar za govor, ima mentalnu retardaciju, a zbog ciste koja se također pojavila na mozgu dijagnosticirana joj je i epilepsija. Mateju nisu željeli upisati u zagrebačku školu za slijepe osobe “Vinko Bek” jer su smatrali da bi odvajanje od nas za nju predstavljalo veliki šok, pa smo je upisali u školu za djecu s posebnim potrebama – kaže M. Poje.

Obitelj s devetero djece preživljava sam

Obitelj s devetero djece preživljava samo od dječjeg doplatka

Matejini roditelji imaju ukupno devetero djece, od kojih šestero još živi s njima, i u velikim su financijskim poteškoćama. Najmlađi blizanci Antonio i Ivan imaju po dvanaest, a najstariji sin Viktor 26 godina.

Nitko u obitelji ne radi i preživljavaju od dječjeg dodatka, a Marica i Tomislav, uz to, imaju bolesti kralježnice i visok tlak. Jedina koji im je do sada priskočila u pomoć novčanom donacijom jest humanitarna udruga Dobro srce, no to je tek kap u moru njihovih potreba jer djecu valja opremiti i obući za školu, a dolazi i zima pa će troškovi za režije biti sve veći.

Svi koji financijski žele pomoći obitelji Poje mogu to učiniti uplatom na žiroračun male Mateje broj 2393000-1000000013 u Slavonskoj banci.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar delminium
  delminium:

  09.09.2011. u 01:00h Spajki je napisao/la: Radi se o djetetu, opravdanja nema.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Tako ti je i djeda 1945 po Zaagrebu gledao tuđe kuće i stanove, koliko ih je okupiro? \"09.09.2011. u 01:00h Otrovno Pero je napisao/la: Čini se da imaju lijepu kuću\"

 • Avatar delminium
  delminium:

  09.09.2011. u 01:48h ufrm je napisao/la: Tvrdiš da naše liječnike nitko ne treba izvan \"kokošinjca\" u kojemu rade. Ti dokturi i ti kokošinjci meni su dvaput spasili život prema tome od....